понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Азовските българи и гордостта на Украинско-българския лицей

Азовските българи и гордостта на Украинско-българския лицей

Имаме много добри преподаватели, които ни дават тази любов към България, към езика й, природата, културата, разказа в еМисия България Юлия Пилаева – възпитаничка на Украинско-българския регионален многопрофилен музей в Приморск, Запорожка област, Украйна – на брега на Азовско море, където живеят много потомци на българи. Тя гостува в предаването заедно с преподавателката по български език в училището Росица Николова.

Много от талантливите му възпитаници вече учат в България, а самата Юлия е избрала да следва полска филология в СУ. Такъв избор – на специалност и учебно заведение у нас, имат всички отличници там, а според Юлия да учат в България е желание на повечето й съученици.

Вече втора година лицеят работи и по програма „Роден език и култура“, по която могат да се поръчват и учебници. Към него има и танцов състав „Приморски жар“, в който се пее и танцува български фолклор.

Това са нашите предци и традиции, ние трябва да помним и да се възхищаваме от нашата история, казва Юлия.

На добър български, който е учила в лицея, тя признава, че повечето от българите по тези земи, които говорят езика, са на по-зряла възраст. Самата тя го научила „повече“ едва когато е дошла да следва у нас. Според нея младите се опитват да съхранят българското повече чрез културата и традициите.

Юлия казва още, че много обича СУ и й харесва нивото на преподаване в него, а вече има и куп приятели от различни националности в София.

В предаването Росица Николова също сподели, че поради отдалечеността им, русификацията сред азовските българи – таврийски българи, дошли от Бесарабия или от Крим и заселили се по крайбрежието на Азовско море, е много силна. По думите й ако се говори български в семействата, то той обикновено е архаичен.

Лицеят е от 7-и до 11-и клас и български език в него се изучава от началото до края, а програмите не следват сляпо българския модел, разказа още преподавателката. Тя сподели и че имат библиотека с богат фонд, която получава много дарения.

Един от проблемите е, че Николова всъщност е единственият преподавател там, на когото се води трудов стаж. Другите ми колеги на практика са като доброволци, обяснява тя.

Николова е горда и с многото отлични и успешни възпитаници на лицея, които печелят различни отличия. Вижте един от тях – носителя на тазгодишната награда за рецитация на Вазова творба – десетколасника Иля Кртаюк. Конкурсът е обявен от музея в Сопот:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …