понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Азия – икономически доминант без качество на управлението
Снимка: ЕРА

Азия – икономически доминант без качество на управлението

„Има със сигурност много проблеми в Азия, но вярно е, че през последните години, може би от старта на финансовата криза през 2008 г., Западът навлезе в един много интензивен процес на преоткриване на Азия… Факт е, че Азия по всякакви оценки, особено икономически, ще доминира глобалната икономика през 21 век“, коментира в еМисия България политологът Владимир Шопов.

Ако след Втората световна война Европа изгражда безпрецедентна и работеща система за регулиране на отношенията между държавите, то Азия тепърва предстои да постигне това. Трудност в този процес представляват изостреното чувство за национален суверенитет на азиатските държави, политическата нестабилност и множеството национални конфликти, смята политологът.

Според него пътят към демократизацията на Азия е бавен и неравномерен и това се дължи на проблемите в качеството на управление. Прекалено бързите урбанизация и индустриализация внасят промени в обществата, които политическата класа в някои държави не е готова да посрещне. Например, извън икономическите условия, в Китай има много социални конфликти, които остават локални и не се трансформират в граждански или политически. Ръководството на страната насочва усилията си именно към това – да контролира подобни регионални организации и да предотврати разрастването им, допълни още той.

Азиатските държави, които е посетил през тазгодишното си пътуване, Владимир Шопов описа като места с „изключително уникално излъчване“. По думите му източните общества са много по-разнолики едно от друго, докато „нашият континент е много по-хомогенен“.

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …