четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Азис Таш: Целта на атентата е разединяване на турското общество и е постигната

Азис Таш: Целта на атентата е разединяване на турското общество и е постигната

Лекарката Севил Йълдъръм от Истанбул и поетът и преводач Азис Таш коментираха последния атентат в южната ни съседка час след Нова година.

Йълдъръм каза, че настроенията не са добри, а хората там се страхуват. „Невъзможно е да не излизаш от дома си, когато отиваш на работа или изпращат децата си на училище. Гимназията на детето ми е близо до заведението, в което стана атентата. Има полицейско присъствие. Диджеят в заведението като е влизал на работното си място е минал през няколко полицейски поста“, разказа Йълдъръм. Заведението, в което е станал атентата, е прекрасно на много хубаво място, кухнята е прекрасна и се посещава от много чужденци, обясни Йълдъръм.

Преводачът и поет Азис Таш също коментира атентата в студиото на еМисия България. Той изрази надежда прекият извършител да бъде заловен скоро. Според него не става въпрос за сблъсък на разум с цивилизация. По думите му, Коледа и Нова година не са мюсюлмански празници и е имало опити за пропаганда да не се честват толкова помпозно тези две дати. „Този сблъсък на култури доведе до тук. Следих много отблизо социалните мрежи и много ясно се усеща този сблъсък – между по-религиозно и по-светски настроените хора“, обясни Азис Таш.

„Жертвите на тероризма не са убитите, а всички онези, които не смеят да излязат на истанбулските улици без страх. Аз лично никога не съм се страхувал, макар че непосредствено до мен имаше взрив“, сподели преводачът и поет. Местните бързо успяват да отхвърлят този страх и тези взривове няма да ги спрат, убеден е Таш.

Йълдъръм припомни, че през декември е имало два терористични акта, а през януари – един. „Всеки път човек се пита спокойни ли ще бъдем, когато излизаме на улицата. Бяха засилени мерките за сигурност и те продължават“, посочи лекарката. Тя каза, че турските медии са разделени. Според тях има грешки в начина на поднасяне на информацията. „Тук населението, което казва – ние сме мюсюлмани, не може да направи разлика между Коледа и Нова година“, посочи Йълдъръм.

Според Таш атентаторът не е имал личен мотив, а е изпълнявал поръчки. „В повечето случаи това са хора, които са използвани от скрити сили. Нямам спомен да е разкрит някой непряк извършител – този, който е поръчал, този, който е осигурил логистичната подкрепа. Изпълнителите са с много тежки лични драми. Много от тези атентати завършват със смъртта на извършителя. Това, че е успял да се измъкне, показва, че най-вероятно не е бил движен от фанатизъм, а по-скоро професионализъм“, анализира още Таш. По думите му, мястото е капан и предполага бързо залавяне на извършителя – тясна уличка със склон, а от другата страна – море.

„Целта е била разединяване на турското общество и целта е постигната. Сочат се с пръст едни други – какво по-страшно от това?“, смята преводачът. Това нападение има и икономически изражения, тъй като туристите са все по-малко, добави още той.

Севил Йълдъръм посочи, че живеем в трудно време, сигурността не е обезпечена. „Преди 10 години, когато живеехме тук, бяхме много по-спокойни и сигурни за бъдещето на децата ни“, добави лекарката.

Чуйте целия разговор със Севил Йълдъръм и Азис Таш в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …