петък , 19 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Азис Таш: Начинът да се отвоюват демократични права в Турция изглежда не е революцията

Азис Таш: Начинът да се отвоюват демократични права в Турция изглежда не е революцията

Само няколко дни след като превзе контрола над опозиционния в. „Заман“, турското правителство сложи ръка и върху информационна агенция „Джихан“, като назначи синдици в управлението му. Медиите се свързват с името на опозиционния духовник Фетхуллах Гюлен, проповедник, ислямовед и водач на движението „Гюлен“.

За свободата на словото и цензурата в Турция, за потушените протести, както и по другите актуални теми, свързани със страната, еМисия България разговаря с Aзиз Таш, преподавател в университета „Сабанджъ“ в Истанбул, поет, арабист и философ.

Той напомни, че проблемът в диалога между турските медии и правителството съвсем не е от вчера, а удари има далеч не само по медиите.

„За последните 15 години, в които съм тук, не си спомням вестник, който да е поддържал независима линия или да е публикувал материали, търсещи златната среда. Винаги зад определена медия много лесно могат да бъдат открити съответните интереси“, отбелязва Таш.

По думите му турското правителство си е създало условен рефлекс да реагира остро на всякакви критики и да не ги възприема като конструктивни, поради което често реакциите на властта са прекомерни и неадекватни.

За мен големият проблем на Турция е липсата на опозиция, която да накара хората да я предпочетат,

казва Азис Таш. „Още от събитията в парка Гези стана ясно, че начинът да се отвоюват някакви демократични права в Турция изглежда не е революцията“, отбелязва още той, подчертавайки, че критиките (и в медиите), макар основателни, също обслужват нечии други интереси.

На въпрос защо точно случващото се с двете медии е изкарало толкова хора на улицата, той отговаря, че една огромна маса от турското общество желае промяна и би използвало всеки повод, не само този, за да заяви своя „наказателен вот“.

„Големият проблем към днешна дата не са протестите, които могат да бъдат представени по различни начини, в зависимост от това кой ги отразява, а сблъсъците на Изток в районите с компактно кюрдско население. Това е проблемът за редовия турски гражданин. Както и това дали от юни ще може да пътува свободно в Европа, а не дали страната ще стане пълноправен член на ЕС например“.

По думите му за тези години президентът Реджеп Тайип Ердоган е успял да развие обществото до степен, в която

вече е невъзможен военен преврат

Преди 20 години дори в самата Турция не биха го повярвали, отбелязва той.

Азис Таш смята обаче за мит твърденията за прекалената религиозност в турското общество напоследък и за подмяната на светското. „Това не е така, всеки, който следи културния живот и контактува с интелектуалци, ще потвърди, че това е невъзможно. То не може да бъде осъществено в рамките на един мандат“.

Самият Таш живее в квартал, населен с бежанци. Чуйте какво разказа той за интеграцията им турското общество в целия разговор:

Припомнете си и какво се случва около протестите заради в. Заман“ и агенция „Джейхан“ в следния репортаж:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …