сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Авторите на „Българите“: Това е книга за усещането на малкия човек под етикета „българин“

Авторите на „Българите“: Това е книга за усещането на малкия човек под етикета „българин“

Тази книга илюстрира усещането на малкия човек под етикета „българин“. Това каза Георги Лозанов за проекта „Българите“ – негов и на фотографа Антони Георгиев съвместен антропологичен портрет във фотографии, които представят мигове от ежедневието на българите.

Трудът изразява същността на живота на българите на територията на България, тук и сега, той представя конкретни визии, които могат да служат като метафора за общата съдба и главно за усещането на българите за самите тях, добави той.

Лозанов определи книгата и като опровержение на националистическия възглед за националната идентичност.

Българската идентичност е сякаш някаква норма, която си длъжен да приемаш, докато европейската е свързана много повече с индивидуалната воля, с желанието да си или да не си българин, коментира той. По думите му обаче именно националната идентичност трябва да стане част от индивидуалната, не обратното, и затова книгата е посветена на „индивиди“, тъй като българското минава през човешките истории.

В този смисъл това не е пропагандна книга, а книга, която проблематизира идеята за българското, уточни той.

Фотографиите в „Българите“ покриват периода от приемането на страната ни в Европейския съюз до днес – това е история за антропологическите промени от това събитие насам, обясни и авторът на снимките Антони Георгиев.

Той определи тези години като особен период в историята на България, в който се преплитат много видове кризи, най-важната от които според него е кризата на идентичността: къде сме и накъде трябва да гледаме – към Европа или към Русия, към религията (и коя от тях) или към светската държава…

Все въпроси без еднозначни отговори, които изискват задълбочено, а не плакатно говорене, коментира Георгиев.

Той разказа, че е правил снимките си навсякъде, във всякаква среда и на всякакви места, но акцентът винаги е бил върху обикновените хора и неща, към привидната баналност на ежедневието, в която според двамата е ключът към идентичността.

Самият Георгиев е живял 15 години в чужбина и според колегата му Георги Лозанов има свободен, външен поглед към България и българското.

Тази книга може да ядоса и може да развесели, в нея има и ирония, и доброта, заключи Лозанов.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …