петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Автор на писмото за КОНПИ: Комисията се използва за репресия срещу бизнес и политици

Автор на писмото за КОНПИ: Комисията се използва за репресия срещу бизнес и политици

В „Честно казано“ Люба Кулезич разказа, че се е опитала безуспешно да покани като гост председателя на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев след получаването на писмо, разпратено до редица медии и институции, в което по думите й „се представя жестокото разминаване между лъскавата акнти-корупционна фасада и мрачната задкулисна реалност, която плаче за прокурор“.

В днешното предаване „Честно казано“ гостува един от авторите на „кървавото писмо“ – адвокат Атанас Черногорски, който е бивш служител на комисията. Кулезич уточни, че е успяла да се срещне и с други експерти, подготвили писмото, които обаче все още се страхуват от публичност.

В КОНПИ са налице недобросъвестни действия и порочно тълкуване и прилагане на закона спрямо гонения интерес, категоричен е Черногорски, според когото тя се използва като инструмент за репресия срещу политици и бизнеси.

Черногорски заяви например, че има системни нарушения при прекратяването на преписки, за да не стигнат до съдебна фаза, като спомена случая с тази срещу Елена Фон Месинг за 23 млн. лв.

Друго систематизирано нарушение има при разпределението на преписките от хора, на които са били разпределени, на хора, които трябва да напишат подходящия доклад за прекратяване, добави той.

Черногорски обяви, че е готов на дебат с председателя на КОНПИ и то с точни цифри за това колко са спечелените и загубените дела, както и колко от съобщаваните като отнети пари всъщност са никога няма да бъдат взети.

Черногорски твърди също, че в случая със запорираното имущество за над 2 млрд. лв. на банкера Цветан Василев също има нередности, неправилно прилагане на закона и „надуване на сумите и цифрите“. Според него целта е „стъкмистика“ със статистически цели.

„Ако случайно възтържествува волята на държавата пред силата на закона, защото в случая държавата не е права, то на Василев ще се наложи да плати 44 млн. държавни такси. Ако обаче ако комисията загуби делото, държавата ще трябва да плати около 170 млн. само за адвокатски хонорари, 44 млн. лв. държавни такси, а всяко едно от лицата ще има право да заведе дело“.

Същото, по думите му, е станало и в случая с Христо Ковачки, чиято обявена стойност на запорираното имущество бе 144 млн. лв. „То все още е запорирано, но след оправдателната присъда тези запори ще паднат и Ковачки ще има право да заведе дела. Реално имуществото, което е трябвало да бъде запорирано, е било за 40 млн. лв.“

Черногорски заключи, че е практика в комеисията преписките да попадат в рецете на определени инспектори, които работят по налаган отгоре начин, както и че над председателя на КОНПИ има политическо покровителство:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …