четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Жива връзка / Австралия затяга визовите изисквания към чужди работници – как това ще се отрази на българите

Австралия затяга визовите изисквания към чужди работници – как това ще се отрази на българите

Австралия затяга визовите изисквания към чуждестранни работници. Как това ще засегне българите, живеещи там и техните семейства – впечатленията си в ефира на „Жива връзка“ сподели Силвия Лозева, която живее в Пърт.

По думите й, има тенденция в сферата на квалифицираните работници, родителските визи и много други да се въведат по-дълги срокове за визовите режими.

„Целта е да се запазят и да се дадат повече работни места на австралийските граждани, а не на хора, които са от други държави. В момента обаче има 95 000 души, които са на 4-годишна виза, спонсорирани от техния работодател, просто защото няма други такива кадри. Това е по-малко от 1% от населението, така че едва ли това е начина да се реши демографския проблем и този със създаването на работни места“, смята Силвия Лозева.

„Режимът вече беше променен, това не даде абсолютно никакво време на хората да се подготвят, да реагират, което наистина е шокиращо, защото има отлично подготвени хора. Става дума за изключителен стрес, вълнение, семейства с малки деца, които не знаят какво бъдеще ги очаква“, допълва сънародничката ни от Австралия.

„Има много критики, петиции, много хора смятат, че правилата ще бъдат сменени в най-скоро време. Не е сигурно обаче дали ще се случи. Например, една от новостите е, че трябва да имаш четиригодишен престой в страната, за да можеш да кандидатстваш за гражданство, а досега този срок беше една година. Според мен не е нормално за период от 4 години една държава да няма нови граждани“, допълва Петя.

Вижте също

Въвеждат стандарт за въглищата и брикетите заради мръсния въздух

Екоминистерството подготвя наредба за въглищата и брикетите. Предвижда се въвеждането на стандарт, който да намали …