петък , 25 май 2018
Начало / Новини / Атентати в Брюксел: Извънредна емисия новини

Атентати в Брюксел: Извънредна емисия новини

Серия от взривове разтърси Брюксел във вторник сутринта. Към момента все още няма информация за броя на жертвите на експлозиите на летище „Завентем“ и в метрото в белгийската столица. Десетки са ранени. Няма информация за пострадали българи.

Две експлозии избухнаха в залата за заминаващи пътници на летище “Завентем”

в Брюксел около 8 ч. сутринта местно време. Взривовете са избухнали до гишетата за регистрация на пътници на авиокомпаниите „Американ еърлайнс“ и „Брасълс еърлайнс“. Секунди преди това са чути изстрели.

Летището бе затворено веднага, всички пътници и служители са евакуирани. Полетите до „Завентем“ са пренасочени към други летища. Аеропортът ще остане затворен до 6 ч. сутринта в сряда.

Преди минути главният прокурор на Белгия съобщи, че

експлозиите на летището са самоубийствени атентати.

Властите водят разследване за терористична атака. Всички европейски институции в Брюксел са затворени.

Около 10.30 ч. се появиха първите съобщения за експлозия в метростанция „Малбек“, недалеч от сградите на Европейската комисия. Непосредствено след това всички метростанции в Брюксел бяха затворени. Съобщава се за най-малко 15 жертви при експлозиите в метрото и десетки ранени.

Автобусният и трамвайният транспорт в града също е спрян.

Взривовете избухнаха четири дни след залавянето на Салах Абделслам в квартала Моленбек в белгийската столица. Той беше основният заподозрян за серията терористични атаки в Париж в средата на ноември миналата година, при които бяха убити 130 души.

„Изключително затруднени са комуникациите,

доколкото чувам всичко е блокирано, а градът се намира в абсолютна парализа. Мерките за сигурност са изключителни. Бяхме помолени да не напускаме сградата на ЕП“, разказа Статул Карабашев, прессекретар на Европейската народна партия в Еропейския парламент.

Европейските институции проверяват служителите си, които не са отишли на работа, дали са добре заради експлозиите в града. Един от тях е Стефан Дойкин, българин, който работи в Европейската комисия.

„Ситуацията е много напрегната.

Не успях да стигна на работа, защото взрива на метростанцията се случи 5 минути преди да бъда там, а след това всичко бе блокирано. Доста хора са блокирани между самите станции и биват изваждани по релсите“, разказа Дойкин.

„Градът е в паника.

Разбрах от мои близки какво се случва. В момента съм на работа и не съм ползвал публичен транспорт. Тази сутрин дойдох в офиса и бях в среща с колегите, когато започнах да получавам съобщения от мои близки“, разказа сънародникът ни Атанас Стоянов, който работи и живее в Брюксел.

„Доколкото знам сградите на ЕП са затворени, затворени са магазините, няма никакъв транспорт в града“, каза още той.

Нено Ненов, който е асистент на едни от българските евродепутати, коментира, че мерките за сигурност е момента са изключително затегнати. Той се намира в сградата на ЕП.

„Преди 2 часа получихме инструкциите за сигурност. Днес нивото за сигурност е предпоследно – оранжево“, каза Ненов.

„Хората са призовани да останат където са.

По моя информация сградите около метростанциите са евакуирани“, разказа още той.

Кореспондентът на Би Ай Ти в белгийската столица Йовка Димитрова коментира, че властите смятат, че става въпрос за терористични атаки, а един от взривовете на летището е дело на камикадзе.

„Разрушенията са значителни. На пистата на летището все още има няколкостотин души, които не могат да се върнат в града. Някои хора тръгнаха и пеша. Всички полети са отменени поне до утре“, каза тя.

Тя допълни, че гражданите са призовани да не излизат от сградите, където се намират, а учениците ще бъдат затворени в класните стаи.

Вижте също

„Газпром“ няма да иска обезщетение от България за „Южен поток“. ЕК задължи руската компания да продава синьото гориво на конкурентни цени в страните от Централна и Източна Европа

Европейската комисия задължи „Газпром“ да продава синьо гориво на конкурентни цени в страните от Централна …