петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Атентатът в Ница – какво знаем досега

Атентатът в Ница – какво знаем досега

Поне 84 души бяха убити във френския курортен град Ница в четвъртък вечерта, след като атентатор премина два километра с тежкотоварен камион, прегазвайки събралото се на крайбрежния булевард да празнува Деня на Бастилията множество.

Сред загиналите има и много деца, няколко чужденци, както и високопоставен полицейски служител. Ранени са над 120 души, като леко пострадал е и един българин.

Полицията успя да застреля терориста, който бе идентифициран като 31-годишен мъж от тунизийски произход с френско и тунизийско гражданство. Той е бил трето поколение имигрант и е живеел в Ница.

Преди това той е започнал да стреля по силите за сигурност. По непотвърдени свидетелски разкази нападателят се е опитвал да стреля и по хората, докато е карал на зиг-заг камиона. В превозното средство на нападателя са открити личните му документи, неактивирана граната и оръжия.

Чуйте подробности за трагедията, представени от колегата ни Драгомира Капитанова, във видеото.

Тя напомни, че за две години това е третият мащабен атентат във Франция след нападението срещу редакцията на „Шарли Ебдо“ и серията от атентата в Париж.

Журналистът отбеляза също, че макар отговорност за атаката все още да не е поета, то от известно време е имало призиви от страна на „Ислямска държава“ точно за такъв тип нападения. Анализатори също съзират почерка на групировката. От своя страна френския президент Франсоа Оланд обяви, че Франция ще засили ударите си по „Даеш“ в Ирак и Сирия.

Вижте и реакцията на Оланд, който обяви тридневен национален траур след атентата и удължи операция „Сантинел“ с използване на военни патрули, както и на вътрешения министър Бернар Казньов. Чуйте също каква бе реакцията на германския канцлер Ангела Меркел:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …