четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Атанас Стефанов и Борис Попиванов за борбата с тероризма и геополитическите размествания

Атанас Стефанов и Борис Попиванов за борбата с тероризма и геополитическите размествания

Политолозите Анастас Стефанов и Борис Попиванов гостуваха в студиото на еМисия България и коментираха последните събития от Берлин, Анкара и политическия живот в България.

„Независимо кой ще се окаже атентаторът, ще засили тенденциите на затваряне на европейските държави“, смята Попиванов.

„Сили като Алтернатива за Германия предлагат отговора, който Ангела Меркел отказва да им даде. Разбира се, че ще имат ръст в подкрепата. Всяко подобно действие налива в мелницата на такива радикални играчи“, смята от своя страна Анастас Стефанов.

„Една от слабостите е, че след всеки подобен терористичен акт има декларации, че сме сплотени, единни, но всичко продължава по същия начин. Продължаващата липса на мерки по отношение на тези райони, от които се внасят радикалисти. Виждаме резултата от несигурността на значителни части на европейското общество, която в крайна сметка избива на места в радикализация и създаване на терористични клетки навсякъде“, смята Борис Попиванов.

„Представянето на либералната гледна точка и абслютната толерантност очевидно не работи. Ако работеше, нямаше да имаме такъв ръст на радикални политически играчи. Няма връзка между политическите позиции на елита и там, където се случват атентатите. Такива неща не се случват в страните от Вишеградската четворка, а в по-либералните държави“, посочи Стефанов.

„Нито хората са виновни, нито с ограничаване на личните свободи може да се получи победа над тероризма. Знамето на антитероризма винаги е било убедителна маска за намаляване на демокрацията“, каза политологът Борис Попиванов.

Двамата коментираха и убийството на руския посланик в Турция. „Очакваше се безпрецедентно сближаване на позициите между Русия и Турция и снощи се случи това“, добави Анастас Стефанов. „Осъзнаването на наличието на общи интереси е в такава фаза, че подобни актове и провокации трудно биха могли да повлияят“, смята Попиванов.

„Загубиха ни времето. Загубиха времето на обществото. След като ГЕРБ и БСП са заявили, че няма да съставят правителство и искат да се върви към предсрочни избори, се създаде по-скоро негативен ефект“, каза Стефанов по повод политическата ситуация в България.

„Росен Плевнелиев доказа, че е президент на ГЕРБ. Оставката на Бойко Борисов изненада и самия него. Нужно беше време да се ориентира в ситуацията“, смята Попиванов. Според Стефанов, президентът все повече се е показал като президент на Реформаторския блок и не му отива да завършва така мандата си.

„Трябваше максимално бързо да върви към съставяне на служебен кабинет. Просто се загуби време. Но за Борисов до голяма степен пътят е начертан. В опозиционно състояние са демонстрирали най-доброто кондиционно състояние“, анализира Стефанов.

Според Попиванов ни чака година с много авантюри. „Политическият елит се откъсна от действителността. Не могат да разберат тенденциите и промените, които се случват в обществата“, добави политологът. За България той каза, че страната влиза в несигурност на политическите нагласи.

Чуйте целия разговор с двамата политолози в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …