понеделник , 23 юли 2018
Начало / Жива връзка / Атанас Славов: Основен дефицит в политическата ни система е носенето на отговорност

Атанас Славов: Основен дефицит в политическата ни система е носенето на отговорност

Един от основните дефицити в нашата политическа система е носенето на отговорност, категоричен е преподавателят по Конституционно право Атанас Славов, който бе гост в предаването „Жива връзка“ по Би Ай Ти.

„Оставката на правителството беше плод не на вот на недоверие в парламента, а на желанието на министър-председателя да подаде оставка и да се стигне до предсрочни избори . В утвърдените демокрации в такава ситуация се стига до бързи предсрочни избори. Т.е. президеннът разпуска парламента, правителството, което е подало оставка, продължава да работи в оставка до провеждането на избори, а новоизбраният парламент може да препотвърди подкрепа за кабинета. Този модел липсва в България“, подчерта Славов.

По думите му, ако подобна система бъде приета в България, ще се носи ясна политическа отговорност и няма 3-4 месеца да бъдем в политически консултации, турболенции и служебни правителства с неясна легитимация.

„Тази система работи в утвърдените парламентарни демокрации. При нея логиката е, че както парламентът може да гласува вот на недоверие на правителството и това е формата на контрол, то така и правителството може да постави парламента в ситуация или да подкрепи политиката му, или да бъде разпуснат и да се стигне до нови избори. Това е част от механизма за взаимен контол и възпиране на властите, който не е завършен в българския модел“, обясни Славов.

По думите му нито една от водещите политически партии не е подкрепила подобна идея и тя дори не е част от конституционния дебат. Доколкото сега нещата се решават в сложни преговори при закрити врати, правят се някакви договорки, печели се време, може и да им е изгодно за голяма част от партиите, допълни той.

„Най-разумното в ситуацията, в която се намираме, правителството в оставка да бъде преназначено като служебен кабинет или да продължи работа до встъпването в длъжност на новия президент, който да назначи служебен кабинет. Това е най-безболезненото, защото всичко останало би тласнало страната в още повече несигурност“, изтъкна преподавателят.

Целяи коментар на Атанас Славов можете да видите във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …