събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Атанас Пеканов за икономиката на ЕС в условията на глобални промени

Атанас Пеканов за икономиката на ЕС в условията на глобални промени

Европейската икономика се изстреля нагоре. Икономическият растеж в еврозоната се ускори през последното тримесечие на 2016-а година при изненадващо понижение на нивото на безработица през декември и рязко повишаване на инфлацията през януари. Временен ли е икономическия възход и на какво се дължи? Ще се задържи ли тенденцията предвид политиките на Тръмп и Тереза Май? Тези въпроси коментира икономистът и финансист Атанас Пеканов, който се включи в ефира на еМисия България.

„Не можем да гледаме с прекалено голям оптимизъм, защото живеем във времена на голяма несигурност. Има големи несъответствия в инфлацията на Германия с южните страни. Това само ще се засили с оглед на предстоящите събития. Тепърва започват да идват на дневен ред въпроса за Брекзит и отражението, което ще окаже изборът на Доналд Тръмп за президент“, коментира Атанас Пеканов.

„Франкфурт се надява да привлече голяма част от банките. Все още не е ясно как ще се случи това. Все още не виждам това да се случва и ще трябва да почакаме и да видим. Едва вчера бе взето решението във Великобританския парламент, че Тереза Мей има пълно право да задейства чл. 50“, обясни финансистът.

Той коментира и ситуацията в Гърция. „Проблемите миналата година, които бяха по-скоро в сферата на сигурността и страха на хората, беше нещо, което мина на преден план. Липсва политическа воля с продължаването на европейската интеграция. Има въпроси, който според мен, са минали на по-предно ниво на вниманието на обикновените хора“, смята икономистът.

„Предстои да видим как различните страни ще достигнат до консенсус за бъдещето на европейския проект. Иска се ясна перспектива и макроикономическа политика, както и визия за развитието на България. Нещата стават, обаче все още твърде бавно в страната“, разясни Пеканов.

Чуйте целия разговор с Атанас Пеканов и анализа му за икономиката на страните от ЕС в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …