сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Атанас Пеканов: Не е популизъм да кажеш, че трябва да се увеличат доходите

Атанас Пеканов: Не е популизъм да кажеш, че трябва да се увеличат доходите

Икономистът Атанас Пеканов гостува в студиото на еМисия България и коментира предизборните обещания на партиите, ползите и рисковете от СЕТА за България и доходите на българите.

„Вярно е, че много пъти са ни разочаровали в България и ни е трудно да им повярваме. Важно е, че има курс в политиките, който се променя. Сега има по-голям фокус върху доходите. Смятам, че голяма част от обещанията са добро начало, защото доходите в България все още са най-ниски в сравнение с тези в Европа“, коментира Атанас Пеканов.

„Трябва да се съсредоточим, да имаме визия как искаме да повишим доходите и стандарта на населението. Има добри практики, които можем да вземем“, обясни финансистът.

Той даде пример с увеличението на минималната работна заплата като нещо хубаво. По думите му, профсъюзите трябва да защитят интереса на служителите в България.
Финансистът анализира и споразумението СЕТА между Канада и ЕС.

„Преекспонира се цялата тема, но в нея има една много важна същност. Според мен СЕТА, особено за България, няма да има особено голям икономически ефект. Хората имат огромни страхове, защото са видели, че в миналото подобни търговски споразумения не са имали успех. Хората не знаят какво ще се случи и не се доверяват на глобалните елити и корпорации“, добави Пеканов. Той е на мнение, че свободната търговия носи позитиви.

По думите му, най-важните щати, които е спечелил Тръмп, са индустриалните щати, които са загубили производителността и са затворили много заводи и предприятия.

„Не е популизъм да кажеш, че трябва да се увеличат доходите“, убеден е Пеканов.
Според него трябва да се намери начин да се разпределят ползите за хората и те да бъдат по-честно разпределени.

Чуйте целия разговор с Атанас Пеканов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …