понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Атанас Мерджанов за скандала Цацаров-Дончев: Позицията на главния прокурор не бива да подлежи на съмнение

Атанас Мерджанов за скандала Цацаров-Дончев: Позицията на главния прокурор не бива да подлежи на съмнение

Бившият червен депутат Атанас Мерджанов коментира, че позицията на главния прокурор Сотир Цацаров относно срещата му с бизнесмена Сашо Дончев не бива да подлежи на съмение.

„По-важна е позицията на главния прокурор. Според мен, тя е принципна и не бива да подлежи на съмнение, защото, ако не вярваме в правораздавателните си органи, каква държава сме“, каза Мерджанов в предаването „Честно казано“ по Би Ай Ти.

През последните дни поредица от реакции на замесени страни последва появата на видео в социалните мрежи, в което индустриалецът Сашо Дончев разказва за свой разговор с главния прокурор, в който, по думите му, е бил заплашван заради критични позиции на Би Ай Ти и в. „Сега“ към прокуратурата, както и заради отношението му към партия „Да, България“.

Главният прокурор излезе със становище, в което отрича твърденията, а от „Да, България“ заявиха, че нямат връзка с бизнесмена и поискаха разследване на независим европейски прокурор, създаване на парламентарна анкетна комисия по казуса и оставката на Цацаров.

В специално интервю за Би Ай Ти Сашо Дончев направи поредица от разкрития: че срещата му с главния прокурор се е провела по покана на члена на изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов в кабинета му в ЦУМ, че Гергов през цялото време е присъствал на нея, а след тръгването на Дончев двамата с Цацаров са останали, че ДАНС е докладвал на главния прокурор за него.

Изпадналият от състезанието за депутатски места след промените, наложени от Корнелия Нинова в БСП с цел налагане на нови лица, Атанас Мердажнов, който все пак остана член на Националното ръководство на БСП, коментира освен скандала Цацаров – Дончев, както и предстоящия пленум на БСП, на който червените ще решат какво да правят с Георги Гергов, който е член на Изпълнителното бюро.

„Скандалът е много неприятен, но преди всичко трябва да чуем и трите страни.

До момента позицията на г-н Гергов не е известна. Важно е, когато му се иска оставката (което направи лидерът на партията Корнелия Нинова – бел. ред.), трябва да му бъде дадена възможност да изложи мотивите си. Той е известен с контактите си, енергичността си и активността си. Поведението му не би трябвало да бъде изненада за ръководството и по-специално за г-жа Нинова. Това му поведение е съпътстващо неговата активност и като бизнесмен, гражданин и политик“, подчерта Мерджанов.

По думите му, Георги Гергов е бил един от хората придвижили Корнелия Нинова към лидерския пост в левицата.

„Позицията изказана от председателката, че няма да позволи да бъде поставено петно на БСП заради действията на Георги Гергов, звучи красиво и принципно, но тя се премерва във времето като поведение и стил, защото тъкмо г-н Гергов даде най-солидната подкрепа за нейното избиране за лидер на партията. Всички, които подкрепиха промяната и новите лица, би трябвало да са известни най-малко на председателя като възможности и като евентуални заигравания, ако има такива. В този смисъл това не трябва да бъде изненада за г-жа Нинова“, изтъкна още Мерджанов.

Той коментира, че все още не е ясно кой в чий офис е бил – „дали г-н Цацаров е в офиса на г-н Гергов или г-н Дончев е в офиса на г-н Цацаров“.

„Не мисля, че можем да говорим за оставката на г-н Гергов. Той, доколкото знам, е отказал да я подаде. Ако иска и държи на тази оставка, председателят на партията трябва да предложи промени в състава на Изпълнителното бюро“, обясни Мерджанов.

Попитан има ли нужда от разследване на независим европейски арбитър, Мерджанов каза, че „има смисъл от яснота и приключване на този въпрос с ясното съзнание, че подобни скандали са недопустими и вредни за официалните власти, за бизнеса и за представителите на политическите партии“.

Съдебната реформа не е само фигурата на главния прокурор, категоричен бе той.

„На БСП не ѝ е лесно последната година, въпреки някои фанфарни изтъпления, които последваха след победата на Румен Радев на президентските избори. Тъкмо в това е въпросът – как БСП стои на политическия терен и какви позиции заема, как се отнася към тези които я подкрепиха и към опонентите си, и въобще каква визия чертае за българите“, коментира още бившият червен депутат.

„Най-големият трус за БСП беше, че се разминахме с очакваната и желана победа на парламентарните избори. Ние пропуснахме огромен шанс да вдъхнем повече доверие, защото големият проблем за БСП винаги е било доверието, което получаваме от българските граждани и начинът, по който го разпиляваме тогава, когато сме на власт“, каза още Мерджанов.

Според него, БСП трябва да бъде честна партия.

Целия разговор с Атанас Мерджанов можете да видите във видеото:

 

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …