вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Атанас Чобанов за причините медийната свобода у нас да се влошава

Атанас Чобанов за причините медийната свобода у нас да се влошава

Разликата между България и Франция е, че там има институции, които не могат да бъдат купени, и винаги има начин една неудобна за властта информация да влезе в общественото пространство, а журналисти да задават въпросите и да търсят отговорите за нея.

Това заяви журналистът от „Биволъ“ Атанас Чобанов, който коментира факта, че България е изпаднала с още седем места до 113-о място в класацията на „Репортери без граници“ за свободата на словото и медиите, както и че Франция също не е в добра позиция.

По думите му критиките към Франция са заради това, че и там няколко големи фамилии владеят медиите и прокарват икономическите си интереси през тях.

Запитан защо Полша и Унгария, които въпреки че са под специалното внимание на ЕК заради редица законодателни ограничения на медиите, са по-напред от нас, той припомни, че там има достатъчно независими медии, които са коректив и опозиция на властта.

Според него в България това е изчезнало, журналистите се отказват от търсене на отговори, а медиите зависят или от олигарси, или от властта, която ги корумпира с пари от европейски средства.

Атанас Чобанов обясни и каква е технологията, по която се изготвя индексът на „Репортери без граници“, тъй като самият той редовно участва като респондент и попълва формулярите, които се пращат до журналистите в отделните страни. В тях те отговарят на въпроси за цензурата, за това оказван ли им е натиск и т.н.

Чуйте коментара му:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …