понеделник , 25 юни 2018
Начало / Жива връзка / Атанас Чобанов: Няма особена промяна в модела на медиите бухалки, сменена е само обслужващата банка

Атанас Чобанов: Няма особена промяна в модела на медиите бухалки, сменена е само обслужващата банка

На едно от последните места по свобода на медиите ни нареди редовната класация на организацията „Репортери без граници“. България е изпаднала до нелицеприятното 109-о място от общо 180 държави.

Темата в „Жива връзка“ обсъждаме с главния редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов.

Няма особена промяна в модела, който наложи този монопол върху медиите от страна на пари с неясен произход и създаде т.нар. медии бухалки, заяви Чобанов.

Според него за съжаление на проблема у нас не се обръща особено внимание извън градските и по-просветени среди.

Той припомни думи на бившия културен министър Вежди Рашидов от 2013 г., от които според него се разбира, че парите на Доган управляват, а Пеевски е боздуганът в тях заради медийния комфорт на Борисов. Обърна също внимание, че Пеевски този път е посочен поименно в мотивите на организацията за състоянието на медиите у нас.

Разликата между 2013 и 2017 г. е, че се смени обслужващата банка, тъй като КТБ фалира, и сега парите, които управляват медийния боздуган са в ПИБ, твърди Чобанов.

Журналистът отбеляза, че проблемът с медийната свобода рефлектира пряко върху живота ни, като например влияе на инвестиционния ни рейтинг. Наблюдаваме отлив на инвестиции, посочи той.

Чобанов призна, че работата в ерзац медии е личен избор на журналистите, но често и резултат на икономическа принуда и безизходица.

Решението е може би да отгледаме предприемачи, които не са свързани с мръсните пари на прехода и които в един момент да решат да инвестират в промяна на медийната среда, смята Чобанов. Засега обаче той е песимист.

Чобанов разказа подробности и за разпространеното от него отвореното писмо, свързано със сделката между „Булгартабак“ и „Бритиш американ тобако“.

Чуйте целия разговор с него и вижте коментара на колегите ни от Чикаго за ситуацията в САЩ, които имат една от най-силните системи за правна защита в света по отношение на независимостта на медиите.

Макар тези права да са били подлагани на натиск в различно време през историята на страната, независимата съдебна система многократно е взимала решения, които поддържат и разширяват правото на журналистите да бъдат освободени от държавен контрол.

От друга страна, съдилищата дават на пресата широка защита от преследване и обвинения в клевета, които включват коментар за обществени личности.

Преди да бъде подписана Декларацията за независимост, вестници са били обект на серии от манипулации. Припомнете си в репортажа и вижте как става медийното регулиране днес:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …