понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Атанас Чобанов и Димитър Стоянов за далаверите с къщи за гости, построени с европари

Атанас Чобанов и Димитър Стоянов за далаверите с къщи за гости, построени с европари

Предаването „Просто Диков“ продължава темата за тъмните страни от дейността на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) след разследвания на сайта „Биволъ“ за къщи за гости, финансирани по програмата за развитие на селските райони.

Реално действащи къщи за гости или къщи за лична употреба са били построени с европари – коментираха в студиото на предаването Атанас Чобанов, редактор на сайта „Биволъ“, и разследващият журналист Димитър Стоянов.

„Много въпроси сме задавали по Закона за достъп до обществена информация и се оказа, че е много трудно да се получи информация от Фонд „Земеделие“, особено за спорните проекти за къщите за гости. В последния отказ, който получихме, г-н Румен Порожанов (изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ – бел.ред.) отказва да даде информация за това как се е стигнало до проекта за къщата за гости на тъщата на един от чиновниците на Фонд „Земеделие“ – Янаки Червеняков. Да обясня защо той лъже – в отказа си, той твърди, че това било служебна информация. По закон служебната информация след две години престава да бъде защитена. Това е лесно оборимо в Административен съд и ние ще подадем жалба и ще получим тези документи. В тях скандалното е, че има т.нар. комисия за прозрачност, която трябва да прецени дали всичко е наред със съответния проект. Един от членовете на тази комисия, според нашата информация, която искаме да потвърдим чрез тези запитвания, е самият г-н Червеняков. Т.е. той прозрачно е одобрил бъдещия проект на своята тъща за къща за гости, която не е функционирала като такава“, изтъкна Атанас Чобанов.

По думите му къщата е построена с евопейски средства като къща за гости, но никога не е приемала гости като семеен хотел, а е стояла заключена за евентуални уикенди, които там са прекарвали подпрани хора.

„Не само ДФ „Земеделие“ лъже и прикрива информация, но това е черна кутия, от която трудно може да се извади информация какви злоупотреби е имало“, подчерта Чобанов.

„Първата лъжа, която дойде от Фонд „Земеделие“ е, че има определен брой къщи за гости. Това бе публикувано официално на сайта им. След това открихме файл, в който се появяват още над 100 къщи за гости, които обаче не са по същата мярка и са елегантно премълчани в публикацията на списъка на ДФЗ. След като публикувахме тези скрити къщи за гости, които все пак са за няколко десетки милиона евро, с няколко запитвания по ДОИ и кореспонденция с Министерството успяхме да вземем окончателния списък на къщи за гости“, коментира редакторът на „Биволъ“.

„Всяка фирма, която построи къща за гости е длъжна да наеме персонал, който се декларира в НОИ. Та ако са искали от Държавен фонд „Земеделие“ да направят проверки, са можели да поискат от НОИ дали тези фирми са наели персонал за съответното време. Ако къщата за гости няма персонал, няма къща за гости. Елементарно е“, подчерта Чобанов.

„Къщите за гости са само детайл от нашата работа. Държавен фонд „Земеделие“ е интересна структура, която не работи по безспорен начин. Когато аз започнах да работя по теми, свързани с ДФЗ, всъщност започнах със Земен, Открих, че има стотици спортни обекти, построени със стойности 3-4 пъти над логичните КСС-та (предварителни сметки, на базата на които се възлага обществена поръчка). Т.е. има изчисления колко струва изграждането на един стадион и работите, които са заложени там, са за 1 милион. В един момент един подобен обект се финасира с 3 или с 5 млн. лв., какъвто е случаят със стадиона в Земен. Там за пръв път срещнах името на г-н Червеняков“, каза на свой ред разследващият журналист Димитър Стоянов.

Проблемът е, че с европейски средства мафията в България стана още по-богата, подчерта Стоянов.

Водещият Сащо Диков посочи, че при среща с Янаки Червеняков, той е казал, че „предупредих хората от „Биволъ“, че ако продължават да изнасят негативна за мен информация, ще ги съдя“.

„Никакви притеснения нямам, ако г-н Червеняков иска да води дела, защото всичко е документирано. Даже за къщата на неговата тъща е известно, че той е купил земята, на която е построена къщата. След това я продвана на същите хора, от които е купил земята, а след това те я продават на фирмата, чийто собственик е майка му. Това е направено, защото ако подаде документи за проект с нотариален акт, в който той е продал земята на фирмата на майка си, ще излезе неговото име, а по този начин излиза името на хората, от които е купил земята. Този детайл доказва обвързаността на г-н Червеняков с този проект“, каза още Атанас Чобанов.

Целия разговор можете да видите във видеото:

 

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. Ама хич вече не става ясно, че на Диков и на Бивол спонсорът им е един и същ – един чичко с мустаци, който се крие в Сърбия.