петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Атанас Атанасов: Списъкът с арестувани съдии и прокурори в Турция е правен с месеци, в него имаше и починал магистрат

Атанас Атанасов: Списъкът с арестувани съдии и прокурори в Турция е правен с месеци, в него имаше и починал магистрат

Обезпокоително е дали извънредното положение в Турция няма да се използва за саморазправа с неудобните, защото списъкът с отстранени и задържани съдии и прокурори не е направен за една нощ, той е правен в продължение на месеци и дори години. Оказа се, че в него фигурират и колеги, които вече не работят като съдии и прокурори, вкл. е имало и магистрат, който преди няколко месеца е починал.

Това каза Атанас Атанасов, председател на Съюза на съдиите в България, по повод арестите на съдии и прокурори в Турция след опита за преврат.

По думите му поне от няколко месеца от турските магистрати са идвали тревожни сигнали за ограничаване на независимостта на съда и прокуратурата. Той посочи, че в последните 2 години се е увеличил броят на образувани дисциплинарни и наказателни производства срещу съдии и прокурори, а от около 3 месеца е имало тревожна информация, че се подготвя освобождаването на няколко хиляди магистрати.

„Тъй като нямаше нищо официално, много от съдийските организции в Европа не можехме да вземем категорична позиция. До момента, в който преди седмица, ден след опита за преврат, се оказа, че Висшият съдебен съвет на Турция е освободил няколко хиляди съдии и прокурори, а само няколко часа по-късно последва по-тревожната новина, че са започнали масови арести на съдии и прокурори от списъка“, коментира Атанас Атанасов.

Той обясни, че обязспокойтелно е, че задържането на магистратите е увеличено на 30 дни, без да може съд да провери дали това е законно, ограничен е броят на адвокатите, които могат да ги защитават, както и комуникацията им, а така също и засържаните нямат право на контакти с близките си.

Атанасов допълни, че е тревожен и фактът, че идва много оскъдна информация от Турция.

Целта на извънредното положение е при извънредни ситуации да се защитят демокрацията и правовият ред. Обезпокоително е дали извънредното положение в Турция няма да се използва за саморазправа с неудобните, каза още той.

По думите му опасни са и заявките за възможно връщане на смъртното наказание, тъй като това е нещо, което Европейската конвенцията за защита правата на човека не допуска, а Турция би следвало да е задължена да не прилага подобно наказание.

Атанас Атанасов коментира и приетите промени в Закона за съдебната власт у нас.

Депутатите не се съгласиха с предложението за съдийското самоуправление, отхвърлиха идеята магистратите да декларират членството си в масонски или други неформални органиии, но записаха да е задължително съдиите, прокурорите и следователите да декларират съсловните оргазаниции, в които членуват. Предстои обсъждането и на идеята след приключване на мандата си, членовете на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към него да се връщат в съдебната система на по-висока позиция от тази, която са заемали.

„Важно е да се отбележи, че съдийското самоуправление не дава права на съдиите, а е гаранция за защита за справедливостта и незвисимостта на съда“, подчерта Атанасов.

Идеята пък за връщане на магистрати на по-висока позиция след мандата им във ВСС, той допусня, че ясно сочи за сделка между членове на ВСС и партии в парламента, като вероятно са поети двустранно ангажименти, което е недопустимо в една правова държава.

Атанасов допълни още, че няма оптимистични очаквания за Закона за съдебната власт с оглед на орязаната съдебна реформа.

Вижте целия разговор с него във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …