събота , 25 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Атанас Атанасов: Държавата се управлява съвместно от Борисов и Цацаров
POLINA картинка

Атанас Атанасов: Държавата се управлява съвместно от Борисов и Цацаров

През годините на прехода по различен начин са си сътрудничили части от изпълнителната власт с прокуратурата. Към настоящия, не е пресилено, имаме премиерско-прокурорска република, защото държавта се управлява съвместно от Борисов и Цацаров. Те сами казват как всяка сряда се събират в 9 ч. и вземат решения кого да ударят и кого не.

Това заяви депутатът от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов в рубриката на журналистката Полина Паунова по Би Ай Ти.

„Виждам че това, което се случи през декември, което ни принуди да напуснем властта, независимо от сизифовските усилията на министър Захариева, текстовете в Закона за съдебната власт не вършат работа. Долу-горе има читави текстове за съдийското самоуправление, но оттам нататък не се случва нищо. Съветската прокуратура остава по същия начин организирана“, категоричен е Атанасов.

Той изтъкна, че границата между изпълнителната, законодателната и съдебната власт са тотално размити.

„Колкото пъти главният прокурор е поискал законодателни промени, то те се случват. Сега, това, че главният прокурор е удовлетворен от текстовете за изменение на Закона за съдебната власт, означава, че това, което поискал да присъства или отсъства като текстове, е прието. Иначе премахването на текста, че прокуратурата е единна и централизирана, нищо не решава по отношение на абсолютната власт, която има главният прокурор“, подчерта Атанасов.

Той посочи, че в момента има около 1800 прокурори, а през 1989 г. те са били едва 800.

„Какви са резултатите? Къде са обвинените за корупция или организира на престъпност“, попита Атанасов.

Депутатът коментира, че при преговорите между ГЕРБ и РБ за съставяне на правителството е настоявал да не се отстъпва секор „Сигурност“ да не се управлява от ГЕРБ, но това се е случило.

Атанасов посочи, че сега се правят множество кадрови назначения из звената на МВР от премиера чрез министъра Румяна Бъчварова.

„Цялата кадрова търговия във висшите нива в службите за сигурност се върти от Борисов. Затова казвам, че Бъчварова е заложник. Тя не знае какви кадрови заповеди подписва, но това я натоварва с отговорност. Преди време тя каза, че разчита на безценния опит на Борисов в МВР и службите. Бойко Борисов има „безценен опит“ при раздаването на порциите на властта, за да задоволява определени олигархични и криминални интереси. Главният секретар на МВР е назначение благодарение на добрите му връзки с Валентин Златев, има назначения, които са удобни на Домусчиев, Арабаджиев и т.н“, категоричен е ген Атанасов.

„За съжаление, този процес не може да бъде спрян и овладян при сегашната конюнктура“, заключи обаче той.

Вижте целия разговор с него във видеото:

Вижте също

IZBORI картинка

Димитър Иванов: ЦИК незаконно ще затрудни гласуването в чужбина

В последните часове ЦИК взе решение, с което по административен път ще създадат опашки и …