неделя , 22 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Атанас Атанасов: Бойко Борисов е политическото представителство на олигархията

Атанас Атанасов: Бойко Борисов е политическото представителство на олигархията

Ген. Атанас Атанасов – новият лидер на ДСБ, гостува в студиото на „Код 11-13“ и коментира инцидента от последните минути в Мюнхен, сигурността на Европа, олигархията в България и политическата реалност, службите за сигурност у нас, както и истините и лъжите около КТБ.

„Терористите използват слабостите на либералната демокрация. Европа, разпокъсана Европа, не може да даде организиран отпор. Крайно време е да се вземе решение за общи сили за сигурност и много добра координация между националните служби. Много труден въпрос, защото си нямат доверие“, коментира Атанасов.

„Българският сектор за сигурност е тежко пробит от олигархията“, категоричен е новият лидер на ДСБ. Той посочи, че няма да коментира изказванията на Георги Близнашки. По думите му, политическото представителство на олигархията е Бойко Борисов. „Правителствата на Борисов работят с нея и обслужват олигархията. Задкулисно се обслужва от Ахмед Доган. Могат да бъдат изредени и имена на обслужващ персонал“, категоричен е Атанасов.

„Ще работя за това да създадем реална политическа алтернатива. Трябва да съберем всички политически сили без БСП и ДПС, които не са доволни от начина, по който се управлява, от начина, по който се разпределят порциите и кадруването във властта“, заяви Атанас Атанасов.

„ГЕРБ е инструментът на Борисов за получаване на властта, за правене на избори и за обществена подкрепа. Би могло да има и ГЕРБ без Бойко Борисов“, смята Атанасов. По думите му, важно е как се упражнява властта.

Атанасов каза, че ДСБ ще разчита и на хора, които са били в ГЕРБ и в един момент са се разочаровали.
„След изборите през 2014 и 2017 г. Борисов първо предложи коалиция за съвместно управление на БСП. Борисов много обича да имитира. Много му се иска да имитира немския модел на управление. Иска му се да управлява с БСП, за да има голяма стабилност“, посочи още той и добави, че БСП имат много дебели връзки с ГЕРБ.

„Мамят хората с някакви обещания, заклинания, вземат властта и я упражняват задкулисно. Проблемът на ДПС не е в това, че е етно-религиозна партия. Те просто са си мафиотско образувание, създадено от бившите служби. Има сарайско-библиотекарска групировка. От там минават интересите и оттам се продуцират голяма част от решенията, които Борисов изпълнява. Вижте например закона за концесиите“, добави Атанасов.

Той даде пример и с концесията на летище София. По думите му, за да се занимаваш със сериозна политика, трябва да си добре информиран и да знаеш какви са обвързаностите между всички субекти, които играят в този театър и да казваш истината.

„Трябва да се опитаме съвместно всички, които не харесваме този модел на управление, да концентрираме сила, която да го отстрани“, категоричен е новият лидер на ДСБ.
Той каза, че през 2014 г. сериозна обществена сила е гласувала за РБ с очакването блокът да бъде „намордник“ на ГЕРБ. „Затова бяхме в правителството. Не успяхме, защото срещу нас имаше страхотен ресурс. Бяхме размазани на тези избори, накълцани на парчета. И отново сега трябва да събираме тези парчета. Това, че не сме успели, не значи, че не сме били прави“, подчерта Атанасов.

„На първо място трябва да бъде смъкната тази власт и обществото трябва да избере коя е алтернативата. Дали ние ще бъдем алтернативата или БСП“, посочи новият лидер на ДСБ.

Той не коментира дали Пламен Узунов трябва да подаде оставка, но посочи, че докато обществото се занимава със стенограмите за КТБ, вчера МС е назначил за заместник-шеф на ДАНС лице с име Николай Ненков.

„Това лице отвътре е предложено от сарайско-библиотекарска групировка. Това е човек, предложен на Борисов от сараите. Тези, които държат властта, кадрово си осигуряват службите, за да си пазят гърба“, подчерта Атанасов. По думите му, няма как да стане прокуратурата, която е „бастисала“ КТБ, сама да разследва действията си.

„Борисов играе ролята на оста за специални поръчения на Меркел. Може би, отивайки в Турция на рождения си ден, иска да омилостиви бъдещия султан. Нашите отношения с Турция се драматизират излишно. Те не са толкова сложни“, коментира Атанасов.

Вижте целия разговор с ген. Атанас Атанасов в следващото видео:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …