петък , 20 юли 2018
Начало / Жива връзка / Ася Методиева: Как продължава казусът с Централноеропейския университет

Ася Методиева: Как продължава казусът с Централноеропейския университет

Огромно недоволство и протести в Унгария и по света предизвикаха приетите от правителството промени в Закона за висшето образование, които на практика ограничават функционирането на Централноеропейския университет в страната.

За казуса с висшето училище разговаряме с журналистката Ася Методиева, която е и докторант по Политически науки в университета.

„Във вторник парламентът гласува спорните промени, а в сряда промените бяха внесени за подписване от президента, така че сега той е на ход. Държавният глава има няколко възможности – да върне закона до парламента, където може да се очакват някакви промени, или пък да го изпрати до Конституционния съд. До понеделник или вторник трябва да има някаква реакция, за да видим оттук нататък как ще се действа“, обясни тя.

Единственото, на което можем да се надяваме за решаване на казуса, е, че разделението на властите в Австрия все още съществува, подчерта Методиева.

Тя посочи, че президентът засега запазва мълчание относно скандалните промени.

По думите ѝ се усеща по-негативно отношение на част от унгарците към чужденците заради поведението на премиера Виктор Орбан, който окуражава крайнодесни групи и хора. Като цяло унгарците нямат лошо отношение към Централноевропейския университет, защото той е част от градкста среда на Будашеща, допълни журналистката.

„Идеята не е просто Виктор Орбан просто да оттегли промените, а, ако има възможност университетът да остане физически в Будапеща, да има среда, в която хората да се чувстват спокойни да продължат работата и обучението си така, както е било преди 25 години“, каза още Методиева.

Според нея, казусът с Централноеропейския университет се вписва добре в политическото говорене на Виктор Орбан.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …