четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Астрономът Роса Виктория Муньос Димитрова: От Рожен до Чили и Непал

Астрономът Роса Виктория Муньос Димитрова: От Рожен до Чили и Непал

Една млада жена е избрала за свое призвание астрономията. Майка й е българка, а баща й е от Чили. Роса Виктория Муньос Димитрова работи в обсерваторията в Рожен и се занимава с черни дупки и активни галактики, които в центъра си имат свръхмасивна активна черна дупка.

„В нашата галактика има свръхмасивна черна дупка, но тя не е активна, а спяща. Тези, които аз изследвам са много динамични. Една от теориите е, че те ще погълнат материята и ще остане само една черна дупка, но за това ще трябва да почакаме доста време. Има и друга теория – Вселената ще си остане такава, каквато я познаваме, но ще се разшири, ще изстине и ще изчезне“, разказа Димитрова в предаването еМисия България.

Тя посетила родината на баща си Чили през април, където участвала в астрономическа конференция. В Чили има много обсерватории заради сухия климат. Над страната има много звездни нощи и ясно небе.
„Някои от роднините ми там се занимават с лозя и произвеждат чилийска ракия. Започнах се с чилийци, които са били в България. Първото нещо, което ме питаха е дали искам кисело мляко и лютеница. Чилийците ядат много месо, имат много хубав вкусен хляб, ядат много плодове и кактуси“, разказа впечатленията си Димитрова.

Според нея българската астрономия „малко крета“, тъй като в Рожен апаратурата остарява и има нужда от средства. „За щастие има много посетители през лятото, хората се интересуват“, разказа още тя.

Астрономът Роса Виктория Муньос Димитрова работи и с малки деца. „Представям им Вселената по детски. Бях силно изненадана като разбрах, че изучаването на астрономията в училище е намаляло. Имаме детски школи в България, които са доста силни, с дълги традиции. Всички се радваме на SpaceX, защото можем да изпращаме и връщаме ракети няколко пъти както метрото на земята – не го сменяме всеки път като се качим в едната посока. Развиваме се бързо, доста е динамичен този сектор“, разказа Димитрова.

Като докторант тя трябва да посещава различни научни конференции в чужбина всяка година. Следващата конференция ще бъде свързана с изучаването на черни дупки и ще се проведе в Непал.
„За мен е малко трудно, защото все още се опитвам да си набавя средствата, но съм одобрена за конференцията. Когато отида там на място, ще мога да говоря директно с хората, които за мен са гуру в тази наука. Те ще бъдат там, за 15 минути ще могат ми кажат цялата информация и ще мога да им задам конкретни въпроси“, добави Димитрова. Тя обясни, че мястото за конференцията не е избрано случайно. В Катманду има университет, който се занимава с много технически науки и с астрономия. Това ще бъде шестата поред конференция там.

„Астрономията няма веднага приложение в ежедневието, но тя ни развива като човечество. Радиоастроном е откривател на Wi-fi мрежите, които ползваме всеки ден. Телескопът Хъбъл е имал софтуер, който е вграден в софтуера за ранна диагностика на рак на гърдата. GPS системите, с които се ориентираме къде да отидем на почивка, също идват от астрономията“, разказа Димитрова.

Според нея трябва да се обърне повече внимание на младите учени в България и това може да стане с приоритетни програми, които се развиват от министерствата.
Вижте целия разговор с Роса Виктория Муньос Димитрова:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …