събота , 23 юни 2018
Начало / Жива връзка / Астроном: Най-рано догодина ще можем да разберем има ли живот на някоя от седемте нови екзопланети

Астроном: Най-рано догодина ще можем да разберем има ли живот на някоя от седемте нови екзопланети

Учените от НАСА направиха още една голяма крачка в търсене на отговора на въпроса сами ли сме във Вселената, след като оповестиха откритието на слънчева система близка до нашата, намираща се на разстояние от 39 светлини години.
Тя носи името Трапист 1 и е част съзвездието Водолей.

Това е името и на звездата, наподобяваща Слънцето, макар да е с едва 11% от неговия радиус. Около нея кръжат седем планети, като учените предполагат, че поне на три от тях има условия за живот. Откритията им показват, че на една от тези планети има със сигурност вода, като това е вероятно и за другите две.

Близостта на седемте планети до ярката звезда предполага възможност за развитие най-малко на примитивни организми.

Колко е важно това научно откритие и в сферата на мечтите ли е възможността космически кораб да бъде изпратен по посока на новата галактика – това попитахме професор Димитър Съселов от департамента по астрономия на университета в Харвард, който е категоричен, че това е историческо откритие.

Той вече мисли и за следващата стъпка – да се намерят повече подобни системи с новия телескоп, който НАСА ще изстреля следващата пролет.

За астронома Тихомир Димитров, който гостува тази сутрин в „Жива връзка“, откритието е невероятно.

През последните 15-20 години НАСА откри хиляди екзопланети – около 4000, от които изключително малък брой се намират в т.нар. „зона на обитаемост“, ала никога досега цели седем планети, които се въртят около друга звезда, отбеляза той.

Астрономът напомни, че освен да е на правилното разстояние от звездата, за да не е нито прекалено топла, нито прекалено студена, една такава планета трябва да е и с правилните размери, за да има възможност на нея да се зароди живот. Колкото по-голяма и масивна е една планета, толкова по-голяма гравитация има на нея, обясни той.

По думите му най-рано другата година предстои да се разбере дали има живот на някоя от седемте новооткрити планети, които са с близки до Земята размери.

През 2018 г. ще бъде изстрелян и новия телескоп „Джемс Уеб“, който ще е много по-голям и модерен от досегашните. Той ще може да види атмосферите на екзопланетите и ако открие вода, кислород и метан, то това би било знак за възможен живот на тях.

Димитров отбеляза още, че от човешка гледна точка 39 светлинни години са невероятно дълго разстояние и със сегашните ни възможности бихме достигнали Трапист 1 след цели 150 хил. години. Има и амбициозни планове за космически кораб след няколко десетилетия, с който това пътешествие би отнело едва 200 години.

Чуйте целоя разговор с Тихомир Димитров:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …