четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Асен Велев и Десислава Хурмузова: Референдум в Трън ще има

Асен Велев и Десислава Хурмузова: Референдум в Трън ще има

Референдумът в Трън във връзка с проекта за златодобив в района се отлага. Това реши общинският съвет на извънредно заседание в понеделник. Асен Велев от сдружението „Трън“ и Десислава Хурмузова, която е пряко засегната от инвестиционното намерение, гостуваха в студиото на еМисия България и коментираха темата за златодобива в Трън и местния референдум.

„На 160 метра буквално до къщата на дядо ми искат да строят хвостохранилище“, разказа Хурмузова.

„Референдумът, който беше отменен, беше по наша инициатива. Внесохме подписка с настояване общинския съвет да бъде по-активна страна, да даде по-широка гласност на това инвестиционно намерение. Привърженици също внесоха подписка. Беше взето решение за насрочване на референдум. Имаше формални пропуски с датите и това стана причина областният управител да изиска неговата отмяна“, обясни от своя страна Асен Велев от сдружението „Трън“.

Хурмузова обясни, че въздухът ще бъде отровен, почвената покривка ще бъде засегната пряко и дълготрайно, растителният и животински свят ще бъдат трайно унищожени и ще бъдат засегнати. По думите й, всичко това е записано в инвестиционния план. „Това е катастрофа според мен. Изготвя се оценка за въздействие на околната среда“, обясни Десислава Хурмузова.

Асен Велев разказа хронологията на събитията през годините. „Когато се запознахме с това инвестиционно намерение, не намерихме две неща. В тях обикновено има известни количества уран и арсен. В Инвестиционното намерение тези показатели вътре отсъстват и не можем да разберем има или няма“, обясни Велев.

„Започнахме да търсим информация и намерихме обезпокоителни данни – доклад от 1988 г. Екип е извършил проучвания и е открил залежи, които не са били оценени за промишлен добив. По-късно са оценени като потенциални“, добави Велев. Той посочи, че по течението на реката са засичани и завишени нива на уран.

„Референдум в Трън ще има“, категоричен е Велев.

Вижте повече за инвестиционното намерение и референдума в Трън в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

 1. Здравей г-н Велев,
  Асене, известно време наблюдавам напъните ти като еколог и си задавам следния въпрос:
  1. От кога завършилия търговски техникум IT „специалист“ придоби знания и опит в опазване на околната среда?
  2. Помниш ли посещението си в 6-то РПУ София ?
  Ако си забравил , аз ще те подсетя. Като IT специалист си подържал компютрите на НЦСУ и НЦСП. Помниш ли г-жа Боюклийска? Било е преди време. Тогава увреждайки един сървър и обсебвайки „Хард диск“ с цялата фирмена документация си направил опит да ги изнудваш. Опитът ти за изнудване приключва в 6-то РПУ. Освободен си защото тя си оттегля показанията, а и един полицай споменал, че е имал работен контакт с теб… Та да те питам :
  – Ти сътрудник ли си на службите? Арно е све да знаеш, но не требе све да праиш !
  Знам ! Не си. Много си глупав и алчен. Помниш ли защо те подгони НАП? Ако си забравил ще ти кажа. С твои фирми източвахте пари чрез реклама пак от горните две фирми. Помниш ли кой плати за теб в НАП? Но, това е история.
  Ако си се променил и си станал добър човек, какво правиш с криминалните ора на град Трън ? Дека е „Мусагеница“, дека е Трън?
  Не си се променил Асене !
  Твойте приятели и съмишленици еколози – Десислав Банков, Харалампи Харалампиев и други хубосници са добре известни на МВР. Нали така казвате Вие ченгетата. Харалампи е хубаво момче, мъжко момче с един куп криминални регистрации, ама стана общински съветник и еколог. Ти да видиш…В България криминалните елементи станаха общински съветници ! За това западат общините.
  Банков освен , че изнесе преди време един куп роми за скандинавска страна, като евтина работна ръка не е допринесъл с нищо за това общество. За Румяна и за другите еколози не ми се говори…Не знам само кой ви даде пари да платите на „Господари на ефира“, ама и това ще разбера.
  Свикнахте да живеете от дарения за измислени каузи. През живота си едно работно място не открихте, нито на дете хляб дадохте. Вие ли Асене решавате хората в една община да имат ли работа или не ? Ще дойде ден и ще платите цената, вярвай ми !
  И като за последно…Много го харесвам този Патрик бе ! Голям българин нищо, че е холандец. Та преди години Асене, било е през 90-те, твоя приятел Патрик Смитьойс е изпратен от ръководството на завод „8-ми март“- София в гр. Ямбол да помогне за оцеляването на местната фабрика „Тунджа“. Холандец, европеец, значи можещ човек. Посрещнали го хората с хляб, но за малко да го изпратят с камъни. Патрик набързо продал оборудването на фабрика „Тунджа“, тоест досъсипал я. Изпълнителният директор по това време Иван Петков – един почтен човек, получил инфаркт и починал, а Патрик и до днес си е жив и здрав. Задавам си само въпроса, като си ляга нощем и прегръща жена си и децата си дали си спомня за Иван Петков?
  Но няма да ме разбереш ! Нито ти, нито той. Колкото и пари да смъкнете от „Асарел“ все няма да ви стигат.
  Ние трънчани имаме една поговорка, подарявам ти я ! – “ Давали на циганина царство, а он питувал : А леб ? “
  гр. Перник
  20.03.2017г Мишо Каменаров