четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Асен Йорданов за стенограмата за КТБ и как България можеше да не плаща за АЕЦ „Белене“

Асен Йорданов за стенограмата за КТБ и как България можеше да не плаща за АЕЦ „Белене“

Директорът на „Бивол“ Асен Йорданов коментира как е получил отказ от президента Румен Радев да разсекрети стенограмата от заседанието при президента Росен Плевнелиев за КТБ.
Йорданов разказа и за документи, които доказват, че строителството в АЕЦ „Белене“ е било некачествено, българското правителство е знаело за това и въпреки всичко е побързало да плати дълга по „Белене“.

„Тази стенограма е лакмус за това дали ти ще продължаваш досегашната политика на задкулисни решения и обслужване на престъпно-корупционни интереси или ще бъдеш трубадур на промяната“, заяви Йорданов.

По думите му тази стенограма от заседанието при Плевнелиев показва каква е реалната ситуация в КТБ, кой има интерес от обявяването на фалита и каква е причината за фалита на банката.

Йорданов обясни, че „банкова ваканция“ означава тотално ограбване на спестяванията на хората. Сега Бивол съди Румен Радев с искане тази стенограма да бъде разсекретена. „Ние не сме съгласни с аргументите, които е изтъкнал президента и смятаме, че те не са юридически издържани. Ние твърдим, че президентът Радев незаконно отказва достъп до тази стенограма и за това го даваме на съд“, заяви Йорданов.

Той коментира как заради дефектно „Белене“ можехме да вземем милиарди от Русия, а не да плащаме.

„Правителството на Борисов побърза да плати парите, за които бяхме осъдени от Арбитражния съд заради това, че е било прекратено строителството в АЕЦ „Белене“. В момента тези пари висят със страшна сила на врата на българския народ“, заяви Йорданов.

„Аз смятам, че ние може да се изправим пред най-голямото национално предателство през последните години. Това дело има реално основание да се счита, че умишлено е загубено със съдействието на българското правителство. Преди години е било направено обследване на работата, която е свършила „Атомстройекспорт“ по АЕЦ „Белене“ и е установено от специалисти, че реакторният блок, в който трябва да бъде поставен 1-ви реактор, е построен некачествено и че бетонния кожух е бил целия нацепен от надлъжни пукнатини“, заяви директорът на „Бивол“.

„Имало е опасност целият този реакторен блок да се разпадне. Това означава, че работата, която е била свършена и тези 3 млрд. лв., които са били платени на „Атомстройекспорт“ са били платени напразно“, заяви Асен Йорданов. По думите му, всичко това е документирано със снимки и експертизи.

Темата „Белене“ продължава с разговор с инж. Илчо Костов, който каза, че потвърждава по отношение на строителството до 90-та година. „Това е основната теза, която искахме да се използва в наша полза пред Арбитражния съд“, заяви Костов. Той каза, че до 2012 г. е работил активно проектът АЕЦ „Белене“ да се случи.

Чуйте целия разговор с него и детайли около отказа на Румен Радев да разсекрети стенограмата за КТБ и за ситуацията в АЕЦ „Белене“ в следващото видео. Предлагаме ви и разговора по телефона с инж. Илчо Костов.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

11 коментара

  1. Поп Редакторите

    Как ЕС е дала всички разрешения за АЕЦ Белене. Искате да кажете ,че ЕС също помогат на Русия. Световната организация по атомна електроенергия също, дават разрешения. Даже казват,че това е една от най-тестванитие площадки в света. Сега на кой да вярвам ???