петък , 14 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Асен Йорданов от „Биволъ“ за отнетата им награда: Пеевски го няма, но пеевщината е жива

Асен Йорданов от „Биволъ“ за отнетата им награда: Пеевски го няма, но пеевщината е жива

Новината за отменената голяма награда за разследваща журналистика на фондация „Радостина Константинова“, която трябваше да отиде при „Биволъ“, коментира в еМисия България журналистът от медията Асен Йорданов.

Тема на отличените поредица от разследващи материали беше собствеността на „Булгартабак“, в която главно действащо лице е Делян Пеевски, както и крайморската резиденция на Ахмед Доган в Росенец.

Решението е взето на извънредно заседание на Управителния съвет, свикано от главния редактор на „Труд“ Петьо Блъсков – и то след като журито, съставено от авторитетни български журналисти, е решило наградата да бъде връчена на „Биволъ“. Асоциацията на европейските журналисти-България също изрази тревога от него.

„Абсурдният мотив е, че материалите били анонимни и зад тях не стояли конкретни журналисти, макар по презумпция да е ясно, че те са на Асен Йорданов и Атанас Чобанов. Когато сме участвали в номинациите, ние сме отбелязали това в изричен имейл и имаме потвърждение, че той е получен от председателя на фондацията“, заяви Йорданов.

Пеевски го няма, но пеевщината е жива, този модел на задкулисие в българските медиите се простира не само върху собствеността и пазара на медии, но и върху това кой може и кой не може да получава награди за журналистика, коментира разследващият журналист.

Според него отнемането на наградата постига обратния ефект, разкривайки „една скрита диктатура, авторитарно управление на мафиотската олигархична клика, която държи властта от десетилетия и която ние разкриваме – така че за нас това е много добра атестация и чест“.

От „Биволъ“ може да очаквате продължение на нашите разследвания, а специално за „Булгартабак“ ще стигнем докрай и ще изкараме истинските имена на онези, които стоят зад сенчестата му приватизация, ще стигнем и до това къде отидоха парите от КТБ, част от които според нашите разследвания са материализирани в сарая на Доган, закани се Асен Йорданов.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Ужас, взели им наградката! Чудо голямо. Бивол никога не са били истински журналисти, а по-скоро клюкари и манипулатори.