понеделник , 21 май 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Асен Блатечки и Стефан Командарев: Да разказваме нашите филми тук, но така, че да бъдат разбрани навсякъде

Асен Блатечки и Стефан Командарев: Да разказваме нашите филми тук, но така, че да бъдат разбрани навсякъде

„Дадох си сметка много рано за това, че популярност в България можеш да придобиеш единствено в телевизията, по никакъв друг начин. И то като излезеш и си казваш името, за да почнат да свързват физиономията ти с него. Като актьор аз бях известен само в махалата и сред 1500 човека, които ходят на театър. Давам си сметка за това“, разказва актьорът Асен Блатечки в интервю заедно с режисьора Стефан Командарев пред Сашо Диков.

Неговият път към славата, с десетки роли в театъра и киното, също минава през телевизионни предавания и сериали, сред които „Фамилията“ и „Стъклен дом“, в който при първата покана той отказва участие.

„Масовата публика предпочита лесносмилаеми, елементарни неща, които обслужват техния вкус, а не такива, които ги възпитават или им налагат някакъв по-висок вкус, и това е така в цял свят. Навсякъде има обслужване на долни вкусове, но ние, хората на изкуството, си избираме как искаме да се пласираме в това пространство и как да останем“, коментира актьорът.

В последните десетилетия има девалвация на масовия вкус, а за последните 20-25 години нивото и на образованост, и на обща култура в България рязко пада надолу, съгласи се с него и режисьорът Стефан Командарев, който обвърза тази тенденция и с обедняването, заради което, по думите му, хората се обръщат към по-примитивните жанрове.

Два от филмите на Командарев бяха определени да бъдат българските филми, борещи се за „Оскар“, а единият от тях – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, влезе в девятката преди топ 5 на борещите се за най-добър чуждестранен филм.

„Чувствам Стефан много близко до сърцето си, въпреки че сме много различни с него. Слагам го сред онези идеалисти в световното кино, европейските класици, тъй като той прави такъв тип кино. Интересува го да остане в историята, да влиза в учебниците, да прави нови неща, докато мен ме интересува друго“, казва за него Блатечки, който играе в другото българско предложение за „Оскар“ – „Съдилището“.

Големият пробив е да влезеш в тези девет, това е истинската пресявка, тъй като после петте филма се избират само от 30 човека, затворени някъде, обяснява той за класирането.

Този успех ни амбицира за следващите филми, определено помагаше и ни отвори някакви врати, но се надяваме това да не ни е лимитът, добави и Командарев, убеден, че най-добрите им филми тепърва предстоят. Най-новата му лента носи името „Посоки“.

Финансиране на източноевропейски филм е трудно, изобщо няма европейски филм, освен на най-големите режисьори, който да носи печалба, тъй като това е клон, на който има много маймуни, отбелязва обаче режисьорът.

Според него, за да има шанс български филм да получи най-престижното филмово отличие, първо трябва да се снимат много повече филми, както и да има политика за промотиране на родното кино по света и ясни и стабилни правила за провеждането на кампании.

Трябва да разказваме нашите филми тука, но да се опитаме да ги правим така, че да бъдат разбрани навсякъде, а българските актьори трябва да станат известни първо чрез добрите български филми, за да получат и чужди роли, заключава Асен Блатечки, който отскоро се изявява и като режисьор.

Каква е равносметката на двамата творци и какво им предстои – чуйте целия разговор с тях:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …