понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Асен Александров за истерията около матурите: Учениците свикнаха с мерките и напрежението всъщност намалява

Асен Александров за истерията около матурите: Учениците свикнаха с мерките и напрежението всъщност намалява

Близо 50 хил. зрелостници се явиха на матури, а седмокласници решаваха важни за бъдещото им образование тестове, докато медите сякаш истеризираха по темата, изполвайки сериозна военна терминология.

Как стоят нещата в еМисия България обсъждахме с Асен Александров, директор на 51-во училище.

„Родителите са много по-притеснени, отколкото седмокласниците, а всъщност е доста по-спокойно от предишни години. Учениците свикнаха с мерките и напрежението намалява“, твърди той.

По думите му квесторите и камерите са разпределени на малки порции, а за преподавателите това е рутинна работа.

Александров подчерта също, че в крайна сметка е нормално учениците да се притесняват, тъй като особено в 7-и клас изпитите са решаващи за гимназията, което детето може да запише след тях. Що се отнася до матурите, той отбеляза, че оценките не са толкова важни, тъй като всички ще влязат в някакъв университет, понеже местата са много.

Според директора всеки завършил у нас може да стане студент, но ако се намали броят на студентите четири пъти и вузовете поставят по-високи критерии и цедка, то тогава никой няма да се оплаква от интелектуалните дефицити на днешните студенти.

Образованието вече не е такава ценност, каквато беше преди 20 години, изрази все пак съжаление Александров.

Той посочи също, че основната задача за следващия управленски период е колкото се може от отпадналите ученици да бъдат върнати в училище, а сред мерките са по-добри педагози и съответно заплащане и по-добра материална база. Според директора е важно да се търси съдействие и подкрепа от всякакви други институции – общински власти, ДАЗД, полиция.

Асен Александров смята също, че закриването на училища не е толкова лошо, тъй като в малки населени места само няколко учители преподават по няколко предмета и нивото е много по-ниско. Той е убеден, че за пътуващите деца ще бъде осигурен превоз.

Какво още каза той за агресията в училище, преподаването на емоционални умения и ролята на родителите в образователния процес – чуйте в целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …