петък , 23 март 2018
Начало / Жива връзка / Асен Александров: Агресията в училище не може да се победи със законодателен акт

Асен Александров: Агресията в училище не може да се победи със законодателен акт

Агресията в училище не може да се победи със законодателен акт. Това е процес, който трябва да промени манталитета на цялото общество. Детето потражава на модели от семейството или на връстници, или това, което вижда във филмите и компютърните игри. Моделите, които то вижда, не са добри. И в училище се възпроизвежда това, което то вижда отвън. От друга страна, ние даваме различни послания – учителят казва едно на детето, а родителят – друго. И едно малко дете е объркано, защото за него няма авторитети.

Това коментира директорът на столичното 51-о СОУ „Елисавета Багряна“ Асен Александров в предаването „Жива връзка“ по Би Ай Ти.

Той бе категоричен, че е необходимо да се върне авторитетът на учителя и най-вече да се възстанови скъсаната връзка между училището и родителите.

„Вината е в родителите и учителите, а не в детето. Моделите, в които ги възпитаваме, не са правилни. Еднакво неправилно е както крайните наказания, така и фриволното отношения към децата, когато им се прощава всичко“, посочи още Александров.

„Агресията е сигнал на детето, че не знае какво да прави.

Именно тогава учители и родители трябва да се обединят и да направят най-доброто за детето“, категоричен е директорът на столичното училище.

По думите му при проява на агресивно поведение трябва да се проведе абсолютно честен диалог с детето и родителите. Трябва да има доверие и то трябва да е изградено на авторитета на учителя, допълни Александров.

Според него родителите трябва да могат да докажат, че могат да се държат като родители за своето дете, а ако не се справят, то да бъдат подпомогнати и обучени.

Кои са проблемите и предизвикателствата в училище – вижте целия разговор с Асен Александров:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …