четвъртък , 20 септември 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Арман Бабикян: Борисов изглеждаше като страхливец. Отдавна е почукал на вратата на Доган

Арман Бабикян: Борисов изглеждаше като страхливец. Отдавна е почукал на вратата на Доган

За неподадената обещана оставка от премиера Бойко Борисов в нощта след първия тур на президентските избори, политическият приар Арман Бабикян каза, че мъжете не постъпват така.

„Бойко Борисов изглеждаше като страхливец, човек, който гледаше объркано и глупаво в една точка, както Тодор Живков на онзи пленум, и се чудеше какво да обясни на репортерите, след като всички ясно си спомнят какво казва той. Оказа се, че той не е истински лидер и не поема отговорност“, категоричен бе Бабикян.

По думите му ГЕРБ не просто са издигнали нехаризматичен кандидат, а демонстрират модел за еднолична власт, приличаща на тоталитарно управление.

„Затова голяма част от избирателите не припознаха дебата на плоскостта „ляво“ – „дясно“, а започнаха да гледат на случващото се през призмата „горе“ – „долу“: ние горе и те долу. Затова звучат смешно и наивно изказванията на тема – „ние от десницата, а пък той е червеният генерал“, отбеляза Бабикян.

Според него, тези поетични изказвания наистина нямат никакво значение, защото сме върнати много по-назад в развитието си и под въпрос е поставена конструкцията на демокрацията.

Той коментира, че никой няма намерение да излиза от НАТО и затова е смешен пламът за евроатлантическата и прозападна ориентация. Бабикян припомни, че за проемането ни в НАТО подписа Георги Първанов, а в ЕС влязохме при правителството на Сергей Станишев.

Бабикян, който е бил пиар в кампанията на кандидата на Реформаторския блок Трайчо Трайков, каза, че лидерите от блока са направили редица гафове.

„Не зная дали да ги нарека приятелски удари в гръб, но не е лесно да се прави кампания в такава атмосфера“, изтъкна той и допълни, че репликите, чути вчера и днес от лидерите на РБ, показват, че договорът за съществуването му е изчерпан.

По думите му резултатът на балотажа ще зависи от решението на ДПС.

Според социоложката Евелина Славкова за разлика от ГЕРБ, кандидатът на левицата ген. Румен Радев е успял да мобилизира и извънпартийното ядро, надскачайки БСП.

„Не на последно място, хората много често психологически следват победителя“, отбеляза тя.

Въпреки това Славкова смята, че е рано да се правят прогнози за балотажа. Важно е и кого ще решат да подкрепят ДПС, което по думите ѝ ще предопредели до голяма степен и вота на патриотите за другата страна. Тя припомни, че преди издигането на кандидатурата на Цачева, социологическите проучвания са сочели много по-голяма преднина за кандидата на ГЕРБ.

Този мажоритарен елемент не биваше да бъде подценяван, подчерта Славкова. Борисов отдавна е почукал на вратата на Ахмет Доган, убеден е Арман Бабикян.

Той отбеляза и сериозната подкрепа за Цецка Цачева в Турция. Чакам вече втори ден Красимир Каракачанов да излезе и да каже, че Ердоган гласува за Цачева, иронизира той.

Според политическия пиар експерт страхът и стресът, вменявани от месеци насам от ГЕРБ, охотно са били консумирани от кандидата на т.нар. патриоти. Процентите за патриотите са с изключителното съдействие на външно министерство и настоящата власт поради хилядите глупости, които направиха (с Изборния кодекс) заради Турция, където в същото време патриотите изпратиха едва петима наблюдатели, отбеляза Бабикян. Никой не каза, че покрай тази безумна глупост бяха отрязани и всички българи в Канада, САЩ, Швейцария…, добави той.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …