понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Аркадий Шарков за бюджет 2017 и възможността за отмяна на плоския данък

Аркадий Шарков за бюджет 2017 и възможността за отмяна на плоския данък

Държавният бюджет за 2017 г. бе приет днес на първо четене в парламента със 102 гласа „за“, 58 – „против“ и 11 въздържали се. Против гласуваха депутатите на БСП, ДПС и АБВ, а сред въздържалите се бяха най-вече представителите на Патриотичния фронт. Внесеният от ГЕРБ законопроект рискуваше да пропадне след оставката на кабинета, последвала загубата на кандидата на управляващата партия на президентските избори.

Вижте какво се случи в пленарната зала в репортажа на колегата ни Николай Драганов, във видеото по-долу.

В студиото на еМисия България пък по темата разговаряхме с икономиста Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика – ЕКИП.

Според него това е по-добрият вариант, тъй като се поема политическа отговорност и държавата не се оставя без бюджет и в стагнация. Алтернативата от догодина да се изпълнява по 1/12 от миналогодишния бюджет според него не е добра за икономиката на страната.

Не мисля, че бюджетът е този, който ни обрича да сме най-бедната държава в ЕС, а производителността на труда, отбеляза още икономистът.

Той сравни ефекта от парите по европейските проекти с изкуствено надуване на балон в икономиката, което ще проличи ясно след 2020 г.

По повод възобновения дискурс за отмяна на плоския данък от страна на левицата, Шарков припомни, че БСП бе в Тройната коалиция, която го въведе, а исканията сега са само популистки ход за привличане на избиратели.

Според икономиста това, плюс възможността на европейско ниво да бъде премахната данъчната конкуренция в ЕС, биха довели до отдръпване на външните инвестиции от страната ни. Кой тогава би поискал да инвестира у нас, при положение, че няма реформирана съдебна система, сигурност на инвестициите, защита на частната собственост, попита той.

Казва се, че след отмяната на плоския данък ще се увеличат приходите, но иска ли човек да делегира все повече и повече пари на държавата, която да ги разпределя по начин, от който хората не са доволни, отбеляза още Шарков. Чуйте целия му коментар:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …