сряда , 12 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Аркади Шарков и Никола Филипов с анализ за метаморфозите на Тръмп, СЕТА и предизборните обещания у нас

Аркади Шарков и Никола Филипов с анализ за метаморфозите на Тръмп, СЕТА и предизборните обещания у нас

Икономистът Аркади Шарков и анализаторът Никола Филипов от ЕКИП гостуваха в студиото на еМисия България и коментираха промяната на позицията на американския президент Доналд Тръмп за Крим и как СЕТА ще промени отношенията между ЕС и Канада.

„Според мен това, което се случва в момента е чист пиар-трик от екипа на Доналд Тръмп. Ставаме свидетели на шпионски сценарий Цели се да се постави под напрежение екипа на Тръмп. От това няма да се получи нищо дълготрайно и сериозно“, коментира Никола Филипов.

„Много зависи какво влиза в компетенцията на Флин“, коментираха двамата експерти и добавиха, че официалното становище е, че единствено е говорено с руския посланик. От там нататък не се знае какво е станало.

„Май предизборната надпревара все още не е свършила. Компроматите продължиха и след това. В момента борбата е на няколко нива“, коментира Шарков. „Изглежда има някаква шизофрения в службите в САЩ и голяма параноя какво ще се случи“, добави още той.

„СЕТА би работило за малки държави и зависи по кои точки. Свободната търговия винаги превъзхожда над всякакъв вид протекционизъм“, коментира Шарков. Той добави, че има канадска кампания, която работи на българския пазар.

„По-голямата част от капитала не се изнася, а се реинвестира за облагородяване и на други сектори в дадения регион. Какво пречи тук да бъдат произвеждани и канадски стоки“, смята още икономистът.

„Една партия не може нито да гарантира, нито да обещае заплата. Тя може да предложи реформи и мерки, които евентуално да вдигнат заплатата. Тези обещания са много несериозни и популистки“, категоричен е Никола Филипов.

Той коментира, че предложението на БСП за задължителна квота за български храни в магазините веднага ще падне в съда.

„В България има доста голямо регионално сегментиране на работната заплата. Това, което ГЕРБ например обещават за 650 лв. минимална работна заплата, е средната във Видин в момента“, добави Филипов. Трябват конкретни мерки и реформи.

Друго нереалистично обещание е безплатното здравеопазване. Това би означавало много по-високи данъци. Безлихвени кредити от Българската банка за развитие също са силно негативни популистки мерки.

Марешки също има едно предложение държавата да строи жилища и да ги раздава на хората, припомниха експертите и добавиха, че това е абсурдно и нереалистично. Според Никола Филипов е много негативна тенденцията, че популистките обещания влизат все повече в дневния ред и в изказванията и на системните партии. По думите им, най-добрата мярка е политиците да не обещават нищо.

Чуйте целия разговор с Икономистът Аркади Шарков и анализаторът Никола Филипов от ЕКИП в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …