неделя , 23 септември 2018
Начало / Жива връзка / Аризона: Затварят нетрадиционния затвор на открито

Аризона: Затварят нетрадиционния затвор на открито

Затвор на открито. Звучи странно, но и такива места съществуват. Защо Аризона е на път да се раздели с един от най-противоречивите арести – разказва кореспондентът ни Ивайло Везенков.

„Това е един от най-странните проекти на предишния шериф на окръг Марикопа Джо Арпайо. На кадрите можете да видите как изглежда въпросният арест, създаден по негово време. Палатковият лагер под открито небе служи за временно задържане на криминално проявени. Намира се в Югозападен Финикс и многократно е заклеймяван от правозащитни организации като нехуманно място. Известен е като палатков град“, посочи кореспондентът ни.

„От организацията за граждански свободи вече приветстваха решението с изявление, в което казват, че затварянето на палатковия лагер „не може да бъде отлагано повече“, изтъкна още Везенков.

Той разказа, че палатковият град отдавна се е превърнал в дефиниция за погазване на човешките права. Според неправителствени органиации, въреки че там се намират хора, нарушили закона, те заслужават да бъдат третирани като човешки същества.

Многократно са подавани сигнали, че хората там са хранени с развалена храна. Освен това палатките са стари и захабени, условията са лоши, а температурата от 45 градуса през лятото е изключително опасна за здравето на намираищите се там.

98 процента от задържаните пък са осъдени за леки престъпления, каза още кореспондентът на Би Ай Ти.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …