вторник , 22 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Архитектите Петър Диков и Дафина Барфончовска за културното наследство, което (не)можем да опазим
EMBG_ARHITEKTI

Архитектите Петър Диков и Дафина Барфончовска за културното наследство, което (не)можем да опазим

Бившият главен архитект на София Петър Диков гостува в студиото на еМисия България и коментира архитектурното наследство, презастрояването, зелените паркове, небостъргачите и проблемите с паркирането в София. Архитект Дафина Барфончовска се включи на живо в разговора и коментира промените в Закона за културното наследство и това можем ли или не да опазим ценните сгради в столицата.

„София е един прекрасен град. За съжаление, продължава да е мърляв, неподреден, хаотичен и затова не трябват кой знае какви усилия. Основно усилията на нас, гражданите, които да работим и да живеем по-отговорно към града си“, коментира архитект Диков.

Архитект Дафина Барфончовска се включи на живо в разговора и коментира промените в Закона за културното наследство. Според нея обаче няма разлика и дори забелязва влошаване на положението.

„Тези разрушавания и самосрутвания на сгради се случват с все по-голям интензитет. Както виждаме, по изпитания вече утъпкан път, се оставя една сграда на самотек, макар че е с добри архитектурни качества“, коментира Барфончовска. Тя каза, че вероятно къщата на площад „Македония“ в центъра на София ще бъде оставена да се срути така, както се случи с тютюневите складове в Пловдив.

„Проблемът е в превенцията. Местните органи и кметове, районните служби са ангажирани и отговорни, както и Министерството на културата с инспектората – да отговаря за всички мерки, които са разписани по закон“, заяви още Барфончовска и призова да се спазва законът. По думите й, е необходим чисто нов закон.

Според Петър Диков обаче не може общините да бъдат по-активни. По думите му, тези сгради могат да бъдат спасени с финансиране и ресурс. По думите му, много от собствениците ценят терена от гледна точка на бизнес намеренията им, а сградата, макар и обект на културното наследство, им пречи.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

EMBG_DJIHADISTI

Проф. Татяна Дрозина с анализ как се създават джихадисти

Проф. Татяна Дрозина се включи на живо в ефира на еМисия България и коментира атентата …