понеделник , 19 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Архитекти за изпепелените тютюневи складове: Защо по джихадистки начин унищожаваме собствената си материална памет?

Архитекти за изпепелените тютюневи складове: Защо по джихадистки начин унищожаваме собствената си материална памет?

Четири от емблематичните сгради на тютюневото градче в Пловдив, които са паметници на културата, бяха изпепелени през уикенда, едва 6 месеца след като друга архитектурна ценност – складът на ул. „Одрин“ 8, бе разрушен с удостоверение, че няма статут на защитена сграда.

Първоначалните подозрения на граждани и полиция са за умишлен палеж, макар директорът на пожарната, а по-късно и министърът на културата Вежи Рашидов призоваха да не се правят прибързани заключения. Прокуратурата същевременно посочи като обвиняем за палежа – Любомир Данчев, бездомник, живеел в една от сградите.

Два от складовете са изградени от Димитър Кудоглу, наричан благодетелят на Пловдив. Съграждал и дарявал пари за благотворителност. Това е и завещанието му – с наема от тютюневите складове „за вечни времена“ да се финансира основания от него Дом на благотворителността и народното здраве „Димитър Кудоглу“.

Могат ли обаче да бъдат възстановени изпепелените паметници на културата – коментираха архитектите Мария Стоянова и Чавдар Тенев в пряко включване от Пловдив и от студиото на еМисия България арх. Дафина Барфончовска.

„Възможно е да бъдат възстановени и съхранени останките от складовете.

От години обаче част от пловдивската културна общественост говори и се бори за това територията на Тютюневия град да бъде спасена, запазена и използвана, когато става въпрос за Европейска столица на културата. Уви, сега сме потресени за това, което се случва“, каза арх. Мария Стоянова.

По думите ѝ е възможно да бъдат укрепени фасадите на сградите, пострадали от пламъците, които обаче са унищожили конструкциите на колоните и дървените подове, но това трябва да стане спешно, защото есента и зимата наближават и атмосферните условия ще се влошават.

„Тези дни ми бе интересно кой и кога е продал тютюневите складове. Успях да разбера, че всъщност те никога не са били собственост на общината, а собственост на фондацията „Кудоглу“. През 1947 г. се национализира имотът и се прехвърля на „Булгартабак“. Никой не е задал въпроса защо не е изпълнено дарителското условие на Димитър Кудоглу – средствата от тютюневия склад да отиват за благотворителни мероприятия на пловдивчани. А през 2005 г., когато все още е държавно предсприятие, са разпродадени“, разказа още Стоянова.

На свой ред, арх. Чавдар Тенев коментира, че, за съжаление, е много ограничена възможността държавата да подпомага собствениците при поддържането на паметници на културата, като те единствено са освободени от данък сгради.

„Сега би следвало кметът да разпореди на собствениците срок да поправят тези неща, а ако те не го направят, общината трябва да разпореди това да направи самата тя със свои средства и така те могат да станат нейна собственост“, подчерта Тенев.

Той допълни, че до подобен резултат се стига, тъй като собствениците нямат инвестиционна култура.

„От изявлението на министър Вежди Рашидов, който беше на място в Пловдив, чухме, че ще бъдат повишени сумите на глобите, но това не решава проблема.  Кардинално няма визия, няма кауза за недвижимото културно наследство, как то може да се опази, а това е нашата материална памет. Без нея не знаем откъде сме дошли, какви сме, защо нямаме национално самосъзнание, защо сме бездуховни в сравнение с другите европейски нации.

Защо по такъв безумен, джихадистки начин унищожаваме собствената си материална памет?

Това е страшно и е доказателство, че държавата отсъства, държавата е абдикирала и не изпълнява задълженията си, поети по редица международни документи“, категорична бе арх. Дафина Барфончовска.

Тя опроверга изявлението на кмета на Пловдив, че законът не дава правомощия на общините да следят градската архитектура, като подчерта, че ясно са описани задълженията на собствениците и кметовете по опазване на паметниците на културата.

По думите ѝдо това състояние въобще не е трябвало да се стига.

ДНСК трябва да следи дали собствениците поддържат изрядния вид на сградите, подчерта арх. Барфончовска.

Тя посочи още, че не подкрепя идеята за изграждане на копия на подобни паметници не културата, защото те винаги остават копие на оригиналната сград.

„Това, че всичко сега е налято с вода е много страшно и за фасадите, които биха могли да се възстановят“, допълни тя.

Вижте целия разговор в следващото видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    Има СамоТри области на Всяка икономика (Дори и ако Е в кавички ;- ) където парекселанс Има Сивота (от пране на пари, през рекет, до Източване на Данъкоплатски пари) – хазарт, туризъм и строителство.
    И имайки предвид Величината на такива Недопустимости (като описаните) – очевидно у Нас трябва да Създадем Национална ПланПрограма. Референции – има предостатъчно по Тази Планета !, от Вграждане на съществуващи Старини в Ново строителство, през Тотално Реновиране в Оригинален контекст/дизайн, до Изцяло Ново строителство Запазвайки контекста/дизайна.
    … Всъщност – имайки предвид че говорим за Пловдив – намирам за Задължително да Се потърси Помощ от г-н Паси.