понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Архитект Ивайло Петков за облика на София и как трябва да се променя градът

Архитект Ивайло Петков за облика на София и как трябва да се променя градът

Столична община съвсем скоро ще приеме наредба за градската среда. Как трябва да изглежда столицата на България и не е ли закъсняла тази наредба, коментира архитект Ивайло Петков от Група Град.

„По-добре късно, отколкото никога. През този преход, който вече тече 26 години, очевидно само сме гледали Европа и сме ходили в Европа. През последните години тук и жилищните територии, бяха неподдържани, панелните сгради останаха без собственици. ВиК си сменяха тръбите, ЕВН, ЧЕЗ си слагаха кабелите, телевизиите си слагаха кабели. Всичко беше един спорадичен сбор от инфраструктура, без която градът щеше да умре, но всъщност от естетизирането на тази инфраструктура няма никаква следа“, заяви в предаването еМисия България архитект Ивайло Петков.

Той каза, че световноизвестният архитект Ян Геел е споделил част от своя опит за градовете и градския дизайн с българските си колеги. „Правила още няма. Градът е едно живо същество и не може да се прогнозира как расте. Има села около София, които също растат. Правила няма, но има принципи, които важат“, подчерта Петков. Той обясни, че тези правила са технократски и произлизат от света, който ни заобикаля. „Пропуснали сме последните 25 години и не сме направили почти нищо за естетизиране на градската среда“, добави още Петков.

Архитектът каза, че не можем да сравняваме София с други големи европейски градове като Рим, например. „Тези градове са изминали огромни крачки. Ние не трябва да се опитваме да ги догоним, защото има опасност да закъснеем. В момента покрай облагородяването на средата и всички привидно добри практики, които назряват в града ни, започва отново да се говори за трамваи и тролеи, без да знаем кои са превозните средства на бъдещето. Има опасност да започнем да повтаряме грешки от началото на XXI век и да вкараме елементи, които никой вече не ползва“, подчерта Ивайло Петков.

„Няма как ние да не повторим грешки. Освен средата, която трябва да се съгласува с всички инфраструктурни елементи, трябва да вкараме елементи, които в скорошно бъдеще да отговорят на нашите портебности – равна гладка улица, без бордюри. Новите грижи трябва да бъдат много адекватни. Механизмите са простички, но трябва да има много хора, които да работят с тези казуси“, убеден е архитектът.

„Не можем да премахнем канализационната система, но дали трябва да я разширяваме? Дали да не помислим вместо да разкопаваме улиците, да направим зелени покриви, които да поемат част от дъждовете? Трябва да помислим накъде се развива София – на юг, изток или запад? Центърът на града сити ли ще бъде или културна част?“, подчерта Петков и добави, че трябва да има социална отговорност и принципи за обновяване на градската среда.

Чуйте целия разговор с архитект Ивайло Петков в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …