вторник , 20 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Архиепископ Писаров за мюсюлманския болшевизъм и съпротивата срещу тираните

Архиепископ Писаров за мюсюлманския болшевизъм и съпротивата срещу тираните

Сблъсъкът днес е културен, не толкова религиозен, заяви в еМисия България архиепископ Христо Писаров.

„Мюсюлманският свят принадлежи към една автократична среда, същото важи и за руската империя. Когато се разпадат империите през 19 век, единствените, които остават автократични по същество, са руската и османската.

Екстремистките движения се раждат именно в тези региони – болшевизмът в Русия и това, което аз наричам мюсюлмански болшевизъм – много радикален и обострен със социални теми“, коментира той.

Той припомни също, че човечеството воюва, откакто съществува, но никога не сме били в по-рискова среда. По думите му колкото и тежки да са били войните в миналото, те не са били толкова опасни както днес, когато ядрените оръжия буквално могат да ни унищожат.

Би трябвало в съвременния свят водещата култура да е културата на хуманизма, на любовта към човека и всичко, свързано с нея, което да допълва свободата и достойнството му, смята Писаров.

По същество човек е мултикултурен, това е пътят и в това отношения не може да има въпросителна, категоричен бе той.

„В тежка ситуация сме, защото има преформулиране на държавността на Изток, което силно влияе на поведението на много хора в Европа, чувстващи се засегнати от тези процеси. Има психологически момент на отхвърляне, явно има някакъв вид мотивация човекът да надскочи човешкото“, коментира още той по отношение на поредицата от нападения в Европа.

Според него това, което правят хора като последователите на „Ислямска държава“, може да се определи като опит да ударят сърцето на съвременната постхристиянска култура – а именно идеята за мира, на която тя е изградена.

Целта е да се разруши този мир, да се дискредитира цялата система на любовта и отношението към човека, смята Писаров.

Според архиепископа Римокатолическата църква изпълнява важна и рискована мисия, а мирните послания на папа Франциск са израз на желанието човекът да не загуби доверието си към любовта.

Папата пък по думите му е приел път, понятен за хората, занимаващи се с благовестие, обикаляйки и питайки като дете хората – „Защо?“.

Според Писаров всички тирани са падали именно пред хора, които са били „инфантилни“ с тях, осмиващи ги, докато онези, които са тръгвали със сила насреща им, са били смачквани.

Чуйте целия разговор с архиепископ Христо Писаров във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …