вторник , 19 юни 2018
Начало / Жива връзка / Археолози откриха ценна находка в Египет

Археолози откриха ценна находка в Египет

Археолози от Египет и Германия откриха масивна 8-метрова статуя, потънала в подпочвени води в беден квартал на Кайро. Според египетския министър по античността статуята вероятно е на фараона Рамзес Втори, управлявал преди повече от 3 000 години. Според експертите откритието е изключително значимо. Колосът е намерен близо до руините на храма на Рамзес Втори в древния град Хелиополис, който сега е в източната част на Кайро.

„Намерихме бюста на статуята както и долната част на главата. Освен това открихме короната, дясното око и малък фрагмент от дясното око. Надяваме се през следващите няколко дни да намерим другият фрагмент и да възстановим цялата колона на Рамзес Втори, за да я поставим в големия музей, който ще отвори през 2018 г.“, разказва Халед ал-Анани – министър по античността.
Статуята е изработена от кварцит. Миналата седмица египетски и германски археолози участваха в изваждането на главата от подпочвените води. Експертите ще се опитат да намерят липсващите части от статуята преди да я възстановят.

Храмът на слънцето в Хелиополис е създаден от Рамзес II, затова се предполага, че и статуята е негова. Това е бил един от най-големите храмове в Египет, почти два пъти по-голям от този в Карнак Луксор. Той обаче е разрушен по време на гръко-римската епоха. Много от неговите обелиски са били преместени в Александрия или в Европа, а камъните, от които е бил изграден, са били разграбени и използвани за изграждането на Кайро.

Същият екип намери и горната част на статуя на фараон Сети Втори, който е внук на Рамзес Втори. Находката може да бъде от голяма полза за туристическата индустрия на Египет, която пострада много след бунтовете, които свалиха Хосни Мубарак през 2011 година. Рамзес е смятан за един от най-великите владетели на древен Египет. Той управлява цели 70 години – от 1279-та до 1213-та година преди Новата Ера. Женен е за кралица Нефертити, както и за още 7 други жени. Твърди се, че е имал 100 деца.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …