четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Археолог: Палмира ще оживее отново

Археолог: Палмира ще оживее отново

Сирийската армия си върна контрола над град Палмира. Тази победа се смята за една от големите на президента Башар Асад над джихадистката групировка „Ислямска държава“.

Палмира стана печално известена, след като миналата година ислямистите взривиха древни храмове и гробници, а ЮНЕСКО нарече това военно престъпление.

Градът, който се намира в Централна Сирия, е заобиколен основно от пустиня. Дни, след овладяването му, сирийските власти започнаха кампания за възстановяване на архитектурата на древните паметници.

Повече за миналото и бъдещето на Палмира разказа в еМисия България археологът проф. Маргарита Ваклинова.

„Най-важното е, че има интерес и подем на идеята за съживяването на Палмира. Ако световната общественост се организиара, тя наистина би могла да направи много. През Палмира са минали толкова много нашествия и толкова удари е претърпял този район и въпреки всичко, в последното столетие, е могло да се разкрие всичко, в сравнително запазен вид да бъде реставрирано и показано на света. Но днес виждаме тези тъжни руини, които никога няма да бъдат същите.

Надявам се, че Палмира ще оживее отново,

защото Палмира е пункт на световната цивилизация“, категорична е проф. Ваклинова.

Тя посочи още, че градът се намира по средата на най-големия кервански път, водещ към р Ефрат.

„Много са минавали оттам, но никой не е посягал, не е рушил съзнателно“, подчерта аргеологът.

По думите ѝ в Палмира се срещат всички цивилизации.

Повече за древния град – вижте разказа на проф. Маргарита Ваклинова:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …