сряда , 21 март 2018
Начало / Жива връзка / Арх. Радосвета Кирова: Как столица може да опази културното си наследство

Арх. Радосвета Кирова: Как столица може да опази културното си наследство

Как София може да опази културното си наследство – коментира в „Жива връзка“ архитект Радосвета Кирова.

Изготвеният план за реновиране на столицата е част от интегрирания план за развитие на София. Той е крачка в добра посока, но, според мен, това не трябва да се случва само по повод на интегрирания план, тъй като обхватът му е ограничен, каза арх. Кирова.

По думите ѝ трябва да се мисли и работи целенасочено и регулярно, а не кампанийно.

„За да има добра политика за опазване на културното наследство, трябва да има по-добър капацитет и по-ранно обсъждане на проблемите преди пристъпване към финансирането им. В момента изпълнението на проекта за ремонти в централната градска част преди председателството на България на Съвета на ЕС влючва фасадни цветови решения, които може би трябва да бъдат прецезирани“, смята Кирова.

„В Закона за културното наследство облекченията, които се предлагат на собствениците на сгради недвижими културни ценности, са откъм местни данъци и такси. Това обаче е инструмент с доста уловки, защото често води до рушене на сгради в центъра. Например, когато една сграда има апетитно разположение, много често собствениците решават да оставят тя да се руши, за да могат да я преизградят и да използват парцела по по-добър начин, а през това време не плащат местни данъци и такси“, посочи още тя.

Общините имат право да санкционират собствениците, които не поддържат своите сгради. Ако тези мерки започнат да се прилагат по-стриктно, това би довело до по-добри резултати, допълни архитектката.

„Основната идея е да има проектна готовност и разработване на проекти и дискусия в обществото още преди намирането на финансови инструменти, тъй като проектната готовност е много важна, осмислянето на всички детайли и подробности са доста важни и съответно добра предпоставка за намиране на оптимални финансови инструменти как това да се случи“, подчерта Кирова.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …