сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Арх. Петкана Бакалова за изгорелите тютюневи складове в Пловдив: Време е не за емоционални, а за рационални реакции

Арх. Петкана Бакалова за изгорелите тютюневи складове в Пловдив: Време е не за емоционални, а за рационални реакции

Зам.-председателят на Камарата на архитектите в Пловдив Петката Бакалова коментира горещата тема от последните няколко дни – изгорелите тютюневи складове в Пловдив. Тя посочи, че най-важно в момента е да се направи аварийно укрепване и консервиране на фасадите на сградите.

„Предстои да бъде организирана една работна група със собтсвениците, с представители на общината и с експерти, за да се обсъди дали тези сгради ще бъдат преустроени на офиси или ще заживеят своя живот като паметник на културата“, обясни Бакалова. Тя посочи, че в Пловдив в момента няма нито една галерия за съвременно изкуство, която може да приюти големи инсталации. Според нея тютюневите складове са подходящи, но подобно решение може да бъде взето само след много сериозен анализ.

„ С това, което собтсвениците допуснаха да се случи с тези сгради, те показаха, че не са достойни да ги притежават“, категорична е Петкана Бакалова. По отношение на склада на ул. „Одрин“ 8 тя обясни, че е взето решение община Пловдив да се заеме с аварийното укрепване. Според нея обаче, биха могли да се потърсят законови механизми, нещата да се случат бързо, без да се съблюдава Закона за обществените поръчки. Сроковете, заложени в този закон, могат да доведат до забавяне на аварийното укрепване и до срутване и на фасадите, които са оцелели в пожара.

„Финансирането би могло да се извърши и чрез дарение, но това е нещо, което подготвяме като правен анализ“, обясни зам.-председателят на Камарата на архитектите в Пловдив. Камарата обмисля инициатива за национална кампания за спасяване на българското културно наследство. „Обмисляме го като реакция, но последните месеци са изключително наситени с такива събития – къщата с ягодите в София, множество разрушени къщи във Варна“, посочи още Петкана Бакалова.

Тя каза, че крайната цел е промяна, а на този етап ще има граждански и професионален натиск. „Имаме експертизата да даваме решения. Смятаме, че те ще бъдат полезни, икономически обосновани и интересни, не виждаме причини, те да не бъдат приети“, обясни Бакалова. Тя подчерта, че казусът с тютюневите складове в Пловдив не е изпуснат от поглед и експертната общност следи всичко, което се случва със сградите не само през последните дни.

„Обществената енергия в известен смисъл намалява, но мисля, че вече сме готови не за емоционални реакции, а за рационални реакции“, убедена е Бакалова.
Вижте целия разговор с нея и чуйте мнението на колегата й архитект Петко Костадинов за изгорелите тютюневи складове в Пловдив в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    Браво !
    …а специално за Варна – Следва да се отбележи че Целият терен където сега е стърчащият (като…а и ТакаНаричан) Общински Съвет (до Девическата) – БЕ Изцяло със сгради/РодовиДомове Паметници на Архитектурата (Културно Наследство)…. Дали пък Е Време ЗА Class Case ?!