понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Арх. Любомир Георгиев: Моята визия за София е град на осъзнати хора

Арх. Любомир Георгиев: Моята визия за София е град на осъзнати хора

Да включи гражданите на столицата в определянето на начина, по който искат да изглежда града им в идните десетилетия – това е амбицията на инициативата „Визия за София“, за която в еМисия България разказа един от участниците в нея – архитектът Любомир Георгиев.

В рамките на инициативата се провеждат поредица от срещи, които са отворени за всички активни столичани от най-различни области, които имат отношение към града, в който живеят. Срещите се организират от направление „Архитектура и градоустройство“ към Столичната община.

Инициативата е на Общинския съвет в София, задачата е възложена на главния архитект, но нашият екип съучаства в изграждането на тази визия, обясни Георгиев.

Целта ни е да направим работата по достигането до тази визия споделен и премислен от много гледни точки процес, добави той.

Архитектът изреди и някой от проблемите и приоритетите, излизащи на преден план в процеса – желанието на гражданите да живеят в един по-интегриран град, с адекватен транспорт, с грижа за околната среда и т.н.

Интересен откроен акцент е и липсата на информация и информационен обмен – такава, по думите му, има много, ценна и качествена, но тя не се използва добре и не достига по предназначение, а гражданите биха могли да бъдат безценен източник. Те трябва да участват и в изработването на важните документи за общината като Общия устройствен план и др.

От утре на фейсбук страницата на инициативата ще бъде пусната и анкета, която ще събира идеи и предложения.

Отворена – това е визията на самия арх. Георгиев за София на бъдещето. „Не усещаме града като наш, много хора се затварят и не искат да имат нищо общо дори с коооперацията или улицата си, докато аз искам хората да не са ползватели, а да се усещат като собственици на града. Искам град на осъзнати хора“, казва той.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …