понеделник , 20 ноември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Арх. Любомир Георгиев: Моята визия за София е град на осъзнати хора

Арх. Любомир Георгиев: Моята визия за София е град на осъзнати хора

Да включи гражданите на столицата в определянето на начина, по който искат да изглежда града им в идните десетилетия – това е амбицията на инициативата „Визия за София“, за която в еМисия България разказа един от участниците в нея – архитектът Любомир Георгиев.

В рамките на инициативата се провеждат поредица от срещи, които са отворени за всички активни столичани от най-различни области, които имат отношение към града, в който живеят. Срещите се организират от направление „Архитектура и градоустройство“ към Столичната община.

Инициативата е на Общинския съвет в София, задачата е възложена на главния архитект, но нашият екип съучаства в изграждането на тази визия, обясни Георгиев.

Целта ни е да направим работата по достигането до тази визия споделен и премислен от много гледни точки процес, добави той.

Архитектът изреди и някой от проблемите и приоритетите, излизащи на преден план в процеса – желанието на гражданите да живеят в един по-интегриран град, с адекватен транспорт, с грижа за околната среда и т.н.

Интересен откроен акцент е и липсата на информация и информационен обмен – такава, по думите му, има много, ценна и качествена, но тя не се използва добре и не достига по предназначение, а гражданите биха могли да бъдат безценен източник. Те трябва да участват и в изработването на важните документи за общината като Общия устройствен план и др.

От утре на фейсбук страницата на инициативата ще бъде пусната и анкета, която ще събира идеи и предложения.

Отворена – това е визията на самия арх. Георгиев за София на бъдещето. „Не усещаме града като наш, много хора се затварят и не искат да имат нищо общо дори с коооперацията или улицата си, докато аз искам хората да не са ползватели, а да се усещат като собственици на града. Искам град на осъзнати хора“, казва той.

Вижте също

Германия на ръба на предсрочни избори. Пучдемон се яви пред белгийския съд

Меркел опитва да състави правителство от три партии с различни концепции. След тежка нощ на …