събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Арх. Дафина Барфончовска: Копривщица е национална светиня

Арх. Дафина Барфончовска: Копривщица е национална светиня

Копривщица е спасена! Така завърши, поне привидно, сагата със статута на „Архитектурно-исторически резерват“ от миналата седмица. След активната намеса на политици, популисти и медии – общинският съвет реши статута на града да не се променя.

Така отпадна възможността да бъдат изградени нови квартали, промишлена зона, ски писти и огромен конферентен център. Препятствията на града-музей обаче сякаш тепърва предстоят с дискусията за Общия устройствен план на града.

Архитект Дафина Барфончовска смята, че много лековато се прехвърлиха проблемите само до името „резерват“ с изменението на закона.

„Трябва наистина да се предриемат процедури от страна на кмета и общината, защото могат много по-прецизно да се наименоват тези паметници. Жив град не може да бъде наречен „резерват“. Това е Групов паметник, исторически и ландшафтен с национално-историческо значение“ – смята архитект Барфончовска.

„Копривщица е комплексно-културен център, природната рамка е културен пейзаж, това е рамката на една картина. Ако в тази рамка поставите нещо друго, изменяте картината.

Но Копривщица е национална светиня.

Тук държавата тук отсъства и не си е на мястото, защото няма национална визия за историческото наследство в страната. Трябва да имаме една кауза, около която да се обединим“ – споделя още Барфончовска.

Какво още казва архитект Дафина Барфончовска, вижте в следващите видеа:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …