неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Аргирис Пападимитропулос: Хубавият филм е този, който всички могат да гледат и разберат

Аргирис Пападимитропулос: Хубавият филм е този, който всички могат да гледат и разберат

Продължаваме да ви срещаме с интересни режисьори, които гостуваха на „София Филм Фест“. Днес това е гръцкият режисьор Аргирис Пападимитропулос, който представи филма си „Морски тен“ – една любовна история, в която всичко се обърква.

Звездата на Аргирис Пападимитропулос изгря на фестивала в Ротердам през 2011-та година, когато филмът му по действителен случай „Погубена младост“ откри фестивала и стана любим на публиката.

Гръцкият режисьор обаче не харесва квалификациите.

„Да си режисьор е еднакво навсякъде. Не се чувствам гръцки режисьор или европейски режисьор. Аз съм просто режисьор, което е, както знаете, малка част от това скитническо племе, където правите филми и комуникирате с тях с останалия свят“, каза Пападимитропулос пред Кремена Николова.

Интересът му към света на киното тръгва от една книга.

„Не знаех какво да правя, всъщност, нямаше нищо по-добро, което можех да правя. Напуснах училище и нямаше нищо, което да ме вдъхновява. Но после прочетох една книга, която се казваше „Скорсезе за Скорсезе“. И си казах „Уау!“ – защото той беше толкова ентусиазиран от своята работа, за филмите си, и аз си казах „Уау, това е толкова вълнуващо! Неговият ентусиазъм ме накара да опитам“, споделя режисьорът.

Запитан, кои са му любимите режисьори, той отговаря: „Очевидно Скорсезе. Той е изумителен. Дори не е необходимо да следиш диалозите. Можеш да гледаш филмите му без звук и да разбереш цялата история само по начина, по който е разположил камерата си, начина, по който избира терените. Обичам и братята Коен. Харесвам и много европейски режисьори, някои много известни, други – по-непознати, но по някакъв начин се чувствам по-близък до тези тримата, затова споменах тях.

Много харесвам хората, които имат някакъв гениален начин да разказват историите си, почти като по учебник, но имат нещо свое, което ги прави специални“.

„Хубавият филм за мен е филмът, който всички могат да гледат и да разберат на първо ниво. И ако искаш да видиш още десет, сто, хиляда, милион нива – да изследваш. Но на първо място, трябва да има една хубава история, която всички да могат да последват. Все още се вълнувам да правя филми, да разказвам истории“ споделя Пападимитропулос.

На „София Филм Фест“ Аргирис Пападимитропулос представи филма си „Морски тен“. Историята разказва за премеждията на лекаря Костас, който е живял един обикновен живот до сега и изведнъж изживява една екстремална любов.

Какво има още във филма според неговия автор и що за филм е „Морски тен“ – вижте в следващото видео на Кремена Николова:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …