понеделник , 22 октомври 2018
Начало / Новини / Арестуваха над 40 българи в Испания за трафик на хора и сексуална експлоатация. Кулминация на българското европредседателство – какви теми ще бъдат обсъждани на срещата ЕС-Западни Балкани. И още в централната емисия новини на 16 май

Арестуваха над 40 българи в Испания за трафик на хора и сексуална експлоатация. Кулминация на българското европредседателство – какви теми ще бъдат обсъждани на срещата ЕС-Западни Балкани. И още в централната емисия новини на 16 май

Спасителната акция за изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров е прекратена. Това съобщиха от екипа му. Днес в издирването под връх Шиша Пангма отново се включи и хеликоптер. Хеликоптерът е летял на височина от 1500 до 7400 метра. Извършен е оглед над лагер 3 и след това спускане до базовия лагер. Направени са и много заходи в ниската част на планината, като полетът е продължил час и половина. В безпрецедентната спасителна операция взеха участие над 100 души и 3 хеликоптери.

41 българи са арестувани при специализирана операция на испанската полиция срещу престъпна група за трафик на хора и сексуална експлоатация на непълнолетни. При акцията са били освободени 14 жертви на насилие. 12 от тях са непълнолетни. Разследването е започнало през август 2017-та година след сигнал за група, която краде от испански магазини. Разследващите установили, че организацията се управлява от необитаеми сгради в Мадрид. Именно там са открити и много от непълнолетните жертви на групата. Те живеели в ужасяващи условия. Хората били примамвани да се преместят от България в Испания с фалшиви обещания. След това обаче били поставяни в условия на робство и заставяни да извършват престъпления.

Предложение за въвеждане на ДДС от 20 процента и за хазарта ще внесе в парламента вицепремиерът Валери Симеонов. Реакцията му идва в отговор на острия отпор на организации и компании срещу готвените промени в Закона за хазарта, свързани със забрана на рекламата на хазартни игри. Днес Симеонов потърси подкрепа за промените и от партия ВОЛЯ.

Ден преди срещата ЕС-Западни Балкани председателя на Европейския съвет Доналд Туск разкри какви ще бъдат обсъжданите теми. Забрани за движение и за паркиране на основни улици и булеварди в София заради срещата за Западните Балкани. Ограниченията са свързани с пристигането и придвижването на делегациите на лидерите на европейските държави. Паркоместата в София ще бъдат с няколкостотин по-малко, като паркирането ще бъде забранено пред сградата на Народното събрание край паметника на Цар Освободител, пред Националния исторически музей, част от площад „Александър Невски“, пред хотелите „Хилтън“ и „Балкан“, както и по централни улици в София. От Столичната община очакват задръствания и закъснения на градския транспорт.

Шотландският парламент отказа да приеме законопроекта за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Решението може да създаде конституционни проблеми на Уестминстър. Британският парламент, както и правителството също са разединени по едно от основните условия в закона за Брекзит – бъдещата търговска връзка между Брюксел и Лондон. Мей предложи вариант за търговско партньорство, който категорично беше отхвърлен от Европейския съюз. Междувременно, главният преговарящ на Брюксел за Брекзит – Мишел Барние подчерта, че преговорите отново са навлезли в труден период. Подобно притеснение изрази и лидера на Шотландия – Никола Стърджън.

Европейският съюз не може да даде икономически и правни гаранции на Иран, след като Съединените щати се оттеглиха от ядреното споразумение, но търси начин да запази инвестиционните потоци. Това заяви Върховният представител на общността по въпросите на външните работи Федерика Могерини. На среща на външните министри на Иран, Франция, Великобритания и Германия бяха набелязани мерки, чрез които да бъде поддържано ядреното споразумение.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …