понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Арабистът Владимир Чуков: Заплахата „Даеш“ е различна за различните държави

Арабистът Владимир Чуков: Заплахата „Даеш“ е различна за различните държави

„Даеш“ (Ислямска държава) е заплаха за целия свят, но опасността е различна за различните държави, като значение има предимно отдалечеността от Близкия изток, където е огнището на проблема.

Това заяви арабистът Владимир Чуков във връзка с последната си книга „ДАЕШ. (Не)Ислямска държава”, която по думите му се опитва да направи профил на най-голямата терористична организация, използвайки първични източници.

Той е убеден, че тъй като всички са потенциално застрашени, всяка национална държава трябва да има своя визия за „Даеш“, за произхода, структурата, логистиката, идеалите и целите й. Същевременно е абсолютно задължително да има обмяна на информация и координация между службите на отделните страни- нещо, което по думите му не е на ниво.

„Отговорността за потенциален терористичен акт носи не Европейската комисия, а националното правителство – то трябва да разполага с информация и да изготви план за действие.

За мен големият парадокс бе, че координаторът на ЕС по борба с тероризма Жил дьо Кершоф идваше тук и даваше препоръки какво да се прави, докато в собствената му страна, където се случиха терористични актове, го направиха на пух и прах“, заяви Чуков.

Според арабиста „Даеш“ се превръща в спящи клетки, част от които се изнасят в Европа, откакто организацията започна да губи територии.

Въпреки загубите, джихадистите продължават да контролират 60% от Сирия, което мен лично ме изненадва, призна той. Организацията отстъпва, но тези хора остават, те продължават да съществуват някъде там, добави специалистът.

Владимир Чуков коментира и много други теми, свързани с Турция. Чуйте разговора с него:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …