вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Арабист: Най-страшното е, че хората свикват с насилието
Снимка: ЕРА

Арабист: Най-страшното е, че хората свикват с насилието

Сирийският конфликт е рана, която кърви вече над 4 години, но това не е единствената такава рана на Близкия Изток. Най-­лошото е, че хората свикват с насилието, каза в еМисия България арабистът Ралица Трифонова.

Според нея идеята за радикалния ислям не е възприета от всички. Важното е как подобна интерпретация се разпространява, а това е държавна политика на Саудитска Арабия от десетилетия наред. „Най­-вече се проповядва омразата към другия, който не е съгласен с теб, без значение какъв е – дали той е мюсюлманин, дали той е християнин, дали е евреин, няма значение“, коментира арабистът.

По думите й източните конфликти са резултат от преплитане на политически интереси, в това число и стратегическите действия за ресурси. Принос има всяка държава, която активно се намесва в Сирийската криза. Решението на ситуацията обаче не трябва да достига действия като атентата в Париж: „Официално „Ислямска държава“ е поела отговорност за терористичните атаки. Но въпросът е как се стигна до тези събития? Какъв е политическият контекст, в който се случват тези атентати? Това за мен е много важно“, допълни още Ралица Трифонова.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. В Близкият изток скоро няма да има мир, нито терорът в Европа ще спре. Докато не се унищожи Саудитска арабия икономически и Запада не се откаже от двойните стандарти спрямо абсолютните петролни монархии, ще има пари за радикалите , за оръжия, проповедници, атентати , войни . Защо САЩ продават оръжия на Саудите ? Колко ядрени бойни глави имат Саудитска арабия и Израел и колко имаше Садам, колко имат Пакистан и колко Иран. С какво тази монархия е по-добра от режима в Техеран или Северна Корея?