понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Арабист: Джихадистите от „Ислямска държава“ ще отмъстят за смъртта на Аднани

Арабист: Джихадистите от „Ислямска държава“ ще отмъстят за смъртта на Аднани

Преди ден беше разпространена информацията, че един от най-влиятелните ръководители на джихадистката групировка „Ислямска държава“ Абу Мохаммад ал Аднани, е бил убит. Той е съосновател на терористичната организация и е сред приближените на „халифа“ Абу Бакр ал Багдани. Какво още не знаем за ал Аднани и какво ще последва от смъртта му, разказа в предаването еМисия България арабистът Ралица Трифонова.

Тя разказа, че за ал Аднани се смята, че е сириец, роден през 1977 г., макар че много често членове на такива организации сменят многократно имената и годината на раждане. „Той е професионален джихадист. От зората на новото хилядолетие става част от джихадисткото движение. Смята се, че е пътувал до Йордания, където е бил радикализиран. Живял е и в Ирак и познава много добре и двете територии – Ирак и Сирия“. Разказа Трифонова. Тя обясни, че основите на джихадистката групировка „Ислямска държава“ били положени в затвора в Бука. „Тогава една шепа хора са възприели тази крайна джихадистка идеология. Смята се, че освен с пропагандата Абу Мохаммад ал Аднани е осъществявал контрол върху вилаетите – не само в Ирак и Сирия, но навсякъде по света. Смята се и че е имал последната дума върху външните терористични акции на самотните вълци“, обясни ролята му експертът.

Трифонова подчерта, че той е бил изключително харизматична личност и много добър оратор, който говори на класически арабски език. „Аудио и видеоматериалите са наситени с много агресивен тон и религиозен език. Неговата смърт е изключително тежък удар, макар че в организационен план не е трудно да се замени един човек с друг“, обясни арабистът.

„Самотните вълци последваха призивите на Аднани, който през есента на 2014 г. отправи призив мюсюлманите да нападат немюсюлмани на Запад. Много скоро започнаха самостоятелни нападения на „вълци единаци“, а малко след това бе и атаката срещу „Шарли Ебдо“, посочи Ралица Трифонова. Тя обясни, че и руснаците, и американците едновременно са обявили, че са ликвидирали Аднани, а това показва колко е престижно той да бъде ликвидиран.

Според нея може да се смята, че Аднани е бил убит благодарение на пробив в сигурността. Трифонова припомни още един призив на джихадиста – атаките да бъдат извършвани с всякакви средства – да се хвърлят хора от високо, да им прережат гърлата и дори да плюят срещу тях. „Мисля си, че този завет ще бъде последван. Още повече, че самата „Ислямска държава“ в съобщението, с което обяви смъртта му, се закани да отмъсти“, прогнозира арабистът.

Тя посочи, че ДАЕШ е съкращението на ИДИЛ от арабски. „Това, което е по-важно, е какво „Ислямска държава“ успява да направи и каква вреда успява да нанесе, а не как я наричаме. За да съществува едно формирование на политическата карта, не е нужно то да бъде признато“, смята Трифонова.

Вижте целия разговор с арабиста Ралица Трифонова в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …