събота , 23 юни 2018
Начало / Жива връзка / Ара Маликян разказва „Невероятната история на една цигулка“ в София

Ара Маликян разказва „Невероятната история на една цигулка“ в София

Ексцентрик и виртуоз, Ара Маликян е истински феномен на класическата сцена. Стилът му не познава исторически и географски граници – черпи вдъхновение от класически произведения за цигулка, традиционни мелодии от Близкия изток и съвременни поп и рок композиции. Концерт-майстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид, цигуларят е свирил навсякъде по света. Сега пристигна в България, за да разкаже „Невероятната история на една цигулка“, а тя е най-хубавото нещо, което ще чуете днес.

„Тази цигулка, която наследих от моя дядо, наистина има невероятна история – даже има две паралелни истории. Истинската е, че тя е спасила живота на дядо ми по време на арменския геноцид през 1915 година. Макар че той не е музикант, именно музикален инструмент го спасява от смъртта. Благодарение на цигулката той се престорил на член на един оркестър и избягал от масовите убийства. Когато обаче аз пристигнах в Европа с тази цигулка и срещнах колегите си цигулари, които свиреха на прекрасни инструменти като Страдивариус и ГуарниЕри, малко се срамувах от моята стара цигулка, понеже не беше на такъв известен майстор. Затова започнах да измислям какви ли не истории, за да изглежда тя по-бляскава, по-интересна, но това бяха просто лъжи. Не бях осъзнал, че истинската история е най-интересната от всички, които разказвах тогава“, сподели цигуларят пред BiT.

Ливанец по рождение, испанец по паспорт и с арменска кръв във вените, Ара Маликян носи душа, истински кръстопът на култури. Това обаче изобщо не са единствените влияния в музиката му. Ара Маликян е работил с най-големите режисьори на съвременното испанско кино – Педро Алмодовар и Карлос Саура. Той е неуморен творец – зад гърба си има повече от 40 албума.

Ара Маликян познава добре българския темперамент. Един от най-добрите му приятели е българският цигулар Васко Василев. Двамата учат заедно в Лондон. Чуйте повече във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …