неделя , 23 септември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Апартамент в Берлин за ваканцията – мисия невъзможна?

Апартамент в Берлин за ваканцията – мисия невъзможна?

Туристите в Берлин вече няма да могат да наемат апартаменти краткосрочно – не и без техните частни собственици да отнесат сериозни глоби от по 100 хил. евро. За проблема, който съществува и в други световни столици и градове, разказва българката Костадинка Сталева, която живее и работи в германската столица.

От май т.г., след двегодишен гратисен период, там влезе в сила държавна политика, която възпрепятства този бизнес модел. Правителството реши да наложи забрана на този вид дейност, тъй като има изключителен спад на жилищата за дългосрочно наемане, обяснява българката.

По думите й в момента около 40% от офертите в съответните онлайн платформи са свалени, тъй като глобата е изплашила доста собственици.

Много от предложенията обаче все още са в интернет, като повечето собственици са преориентирали бизнеса си към средносрочно отдаване под наем – за няколко месеца. Другата възможност е да се отдават само отделни стаи в рамките на жилището или пък – цели входове на сгради, а не само отделни апартаменти в тях.

В момента фирмите се борят с местната власт и се водят дела. Германски стартъп – местен конкурент на първата по рода си световна компания в областта, вече е загубил дела, но настоява собствениците да се борят за правата си.

Самата Костадинка Сталева разказа, че се занимава с фасилити мениджмът и консиерж услуги на ВИП личности, т.е. нещо като иконом или личен асистент, като задължението й е да им предоставя услуги и „всичко, от което имат нужда“. Например да се подготви имотът им за фотосесия с „Ню Йорк таймс“, даде пример тя.

Има всевъзможни желания, включително екзотични, но най-често трябва да се поръчват определени неща, обясни българката.

Костадинка Сталева разказа и за прекрасните българи от танцовия състав „Сборенка“, с които се е запознала в Берлин и с които е прекарала българския Великден. Чуйте разказа й:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …